SVT öppnar för att rensa bort alla Bert-avsnitt som en följd av kränkande innehåll

Det var Susanna Balsvik (t.v) som kom beskedet att hela Bert-serien kan försvinna. Foto: svtplay.se
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 6173

STOCKHOLM Samtliga avsnitt av teveserien Bert kan komma att plockas port från SVT Öppet arkiv. Det var i praktiken vad Susanna Balsvik, planeringschef på SVT, förklarade i Opinion Live på torsdagskvällen. – Vi skulle kunna göra så att vi inte visar serien alls, sade hon till upphovsmannen och författaren Anders Jacobsson.

Nyligen beslutade SVT att plocka bort delar ur TV-serien Bert från SVT Öppet arkiv. Bakgrunden är att karaktärer i teveserien drar politiskt inkorrekta skämt och skojar om sådant som bryter mot den värdegrund politiker bestämt att SVT ska följa genom sändningstillståndet. Ämnet kom att diskuteras i SVT Opinion Live på torsdagslvällen där en av författarna bakom Berts Dagbok,  Anders Jacobsson, fanns med i studion.

Jacobsson är kritisk till att plocka bort delar ur teveserien och menar att det är som att riva ur sidor i en bok. Men SVT:s planeringschef Susanna Balsvik, som var med över direktlänk, försvarade beslutet att stryka två avsnitt ur teveserien.

– De här två avsnitten innehåller nedsättande språkbruk som riskerar att kännas kränkande för vissa delar av vår publik. Eftersom det dessutom är ett barnprogram har vi ett extra ansvar att vara noga med vad vi lägger ut till publiken i våra tjänster.

Det argumentet ville inte Jacobsson ta till sig. Istället menar han att SVT bör visa hela serien som den är och istället kanske ta med en varning för kränkande innehåll om det anses påkallat. Men något sådant resonemang var inte SVT-chefen intresserad av, istället kontrade hon med att öppna för att ta bort hela den folkkära teveserien helt och hållet ur arkivet.

– Vi skulle kunna göra så att vi inte visar serien alls. Nu fick vi förfrågningar om den och kände att det här var en bra kompromiss att ändå lägga ut tio episoder och att man kunde följa serien, säger Balsvik i direktsändning.

Och inte helt subtilt underströk hon att serien kan ryka helt och hållet från SVT, trots att det statliga mediebolaget en gång i tiden varit med att producera den.

– Men du ska veta att du som upphovsman har möjlighet att säga åt oss att plocka bort serien om du tycker att det är bättre, förklarade hon för Jacobsson.

Vill värna alla människors lika värde: ”Upprätthåller en strukturell rasism”

SVT opinion bjöd även in Teysir Subhi som presenteras som ”mediestrateg och lärarstudent”. Subhi försvarar SVT-beslutet att plocka bort avsnitt ur Bert och hänvisar till uppdraget som den statliga tevekanalen fått från politikerna, i synnerhet formuleringen om ”alla människors lika värde”. Hon var också tydlig med att hon inte köper kritiken från konstnärer som upplever att de inte får ha sin konstnärliga frihet i fred.

– Det jag menar på är att konstnären inte har en rättighet att få ge ut sitt verk, utan det är alltid den ansvarige utgivarens sista ord som gäller. Här har vi SVT som har ett uppdrag i enlighet med public service att ha ett programutbud som genomsyras av alla människors lika värde, förklarade Subhi.

Vidare förklarade Subhi att olämpligt innehåll i teve kan potentiellt vara så farligt att det får efterverkningar ända in i rättsväsendet.

– Vi har ett problem där rasistiska och exotifierande stereotyper av rasifierade leder till dålig självkänsla hos barn och ungdomar, det leder till sämre skolresultat, det befäster och upprätthåller en strukturell rasism som även påverkar vårt rättsväsende. Idag har vi en icke-fungerande hatbrottslagstiftning där endast sju procent av alla afrofobiska hatbrott klaras upp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag