Fick sparken när hon vägrade säga hen: ”Första steget mot en diktatur”

Foto: Privat
  • Onsdag 6 okt 2021 2021-10-06
E-post 914

Läraren Selma Gamaleldin fick välja mellan att kalla en pojke för ”hen” eller att förlora sitt jobb. Hon följde sitt samvete och valde det senare. Nu berättar hon öppet om sin egen könsdysfori – att hon har känt sig som en man under en stor del av livet – samt om sin abort och vägen till kristendomen.
– Jag vet att Gud talar till en genom samvetet, säger hon.

Hösten 2020 hade Selma Gamaleldin fått ett nytt jobb som lärare på Solvikskolan. Den första skolveckan kom en mamma till en sjuårig pojke fram till henne och sade att han skulle benämnas med det könsneutrala pronomenet ”hen”. Gamaleldin vägrade, och föräldrarna tog upp saken med rektorn.

– Man kan ju inte välja sitt eget kön. Man kan inte välja sin biologi, säger Selma Gamaleldin.

Hon menar att det är viktigt att vara tydlig med vilket kön ett barn faktiskt tillhör. Annars är risken att barnet blir förvirrat och får psykiska problem senare i livet.

I januari ställdes Gamaleldin inför ett ultimatum. Enligt en ny policy från skolan var lärare tvungna att använda det pronomen som eleven eller dess föräldrar önskar för barnet.

Selma Gamaleldin stod på sig och gjorde klart att hon inte kunde gå ledningen till mötes. Hon fick en vecka på sig att fundera på saken; om hon inte ändrade sig skulle hon få sparken.

Under veckan rådgjorde Gamaleldin med familj och vänner, och gick till olika kyrkor för att få hjälp i sitt val. När betänketiden tagit slut meddelade hon skolledningen att hon stod fast vid sin ståndpunkt. Hon fick då sparken och blev dessutom tillsagd att stanna hemma under uppsägningstiden på en månad.

– Det finns kristna som säger: ”Säg bara hen, det är väl ingen fara med det.” Jag hade säkert också tänkt så om jag inte hade haft min erfarenhet. Jag hade inte fattat på djupet vad det hela handlar om om jag inte gått igenom det jag gick igenom – min egen könsdysfori. Och jag visste inte ens att jag hade en könsdysfori förrän under det här året som jag jobbade på Solvikskolan då jag såg vad som hände, hur föräldrarna ville påverka barnen till att välja sitt kön.

Logga in eller bli prenumerant hos oss för att fortsätta läsa vår intervju med Selma Gamaleldin!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag