Fler lågutbildade i Sverige – men antalet analfabeter är okänt
Antalet lågutbildade personer i Sverige har nästan fördubblats de senaste två åren enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Men hur många av de lågutbildade som är analfabeter är okänt. Detta då de uppgifter som Migrationsverket samlar in och läs- och skrivkunnighet hos asylsökande inte lämnas ut till andra myndigheter av integritetsskäl.
2017 var antalet personer med låg eller ingen utbildning i Sverige 9 700 personer. Idag är antalet 15 700 personer, vilket innebär en ökning med 61 procent.
Många av de lågutbildade kan också vara analfabeter. Men ingen vet hur många analfabeterna är, då det saknas ordentlig statistik på området.
– Vi har koll på de som är inskrivna hos oss. Sedan kan det finnas personer som inte är inskrivna hos oss och de har inte vi koll på, säger Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, till SVT Stockholm.
Läs även: Migrationsverket misstänker att assistentbolag säljer uppehållstillstånd
Migrationsverket för statistik om asylsökandes ålder, kön och geografisk placering, information som myndigheten delar med Länsstyrelsen.
Migrationsverket ställer även frågor till asylsökande om läs- och skrivkunskaper, men den informationen delas inte med andra myndigheter. Detta för att uppgifter om läs- och skrivkunskaper kan vara integritetskränkande.
– För två år gjorde vi en rättslig bedömning, där vi utredde vilken information vi behöver lämna över till Länsstyreksen enligt den förordning som styr oss. Och vissa uppgifter kan vi på grund av integritetsskäl inte lämna ut, säger Jaak Meri, tillförordnad regionchef för region Stockholm Migrationsverket, till SVT.
Enligt Meri behövs det politiska beslut för att den förordningen ska ändras.
Läs även: Varannan nyanländ har inte ens grundskolekompetens
Nu vill Länsstyrelsen i Stockholm se en bättre kartläggning om analfabeter och asylsökandes utbildningsnivå. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer man se över insatserna för analfabeter i samband med en omfattande utredning om flyktingmottagandet.
– Vi har precis haft en stor mottagandeutredning som bereds nu av regeringskansliet och jag ser att den här frågan kan bli aktuell i den beredningen, säger Johansson till SVT.
– Vi har fortfarande ett problem att vi inte bemöter varje person tillräckligt individuellt utifrån de förutsättningar man har. Och naturligtvis enormt stor skillnad med en person kanske är analfabet och jämfört med en person som har en högskoleutbildning med sig och de bör mötas mer olika i etableringen, fortsätter Johansson.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.