Varannan nyanländ har inte ens grundskolekompetens

  • Fredag 30 mar 2018 2018-03-30
E-post 4215

SVERIGE Vid ett seminarium av tankesmedjan Fores nyligen presenterades forskning som visar att hälften av de nyanlända inte har grundskolekompetens.

Seminariet och forskningsrönen refereras av sajten Arbetsmarknadsnytt. Pernilla Andersson Joona, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, presenterade resultaten som visar på de nyanländas låga utbildningsnivå.

Rekordmånga, närmare bestämt 75 000 personer, är nu inskrivna på Arbetsförmedlingens olika aktiviteter kopplade till myndighetens etableringsuppdrag. Det beror på att Sverige har tagit emot många invandrare under de senaste åren, och att vi har få jobb till lågutbildade.

– De här gruppernas utbildningsnivå är generellt mycket låg. Hälften har inte ens grundskolekompetens och idag vet vi att man åtminstone behöver gymnasiekompetens för att ha en chans på arbetsmarknaden, sade Pernilla Andersson Joona på seminariet enligt Arbetsmarknadsnytt.

Subventioner funkar

För inrikes födda är möjligheterna till jobb goda och arbetslösheten ligger på 4 procent. När det gäller utrikes födda är dock 21 procent utan arbete. Enligt Pernilla Andersson Joona är subventionerade anställningar det bästa sättet att sätta invandrarna i arbete.

– Det beror på att de ligger närmast de riktiga jobben och risken för undanträngningseffekter är liten, säger hon.

Hon föreslår också att man ökar incitamenten för nyanlända att delta i språkutbildning, och för arbetsgivare att anställa dem.

Läs även: LO-ekonom: Fler än 200 000 arbetslösa är utrikes födda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag