Flip flop: Kulturredaktör hyllar Bali i text – rasistanklagar när han bjuds in till SVT

Foto: SVT
  • Fredag 23 aug 2019 2019-08-23
E-post 1551

STOCKHOLM Expressens kulturredaktör Victor Malm tog på torsdagen Hanif Bali i försvar i en text i Expressen och menar att Bali är ”knappast rasist”. Men när Malm bjöds in till SVT Aktuellt samma dag var hans omdöme om Hanif Bali något helt annat. – Rasistiska åsikter ärligt talat, sade Malm som försäkrade att han ”absolut inte” delar åsikter med Bali, något som Facebooksidan I allmänhetens tjänst – Granskning av Public Service var först att uppmärksamma.

På torsdagen hade SVT:s Aktuellt arrangerat en debatt om Hanif Bali och det SVT kallar Balis ”ton på sociala medier”. Frågan SVT ställde var huruvida Balis ”ton” var skadlig för Moderaterna och svensk politik.

Den ena debattören var Amanda Sokolnicki, chef på Dagens Nyheters ledarsida, som under en tid drivit en öppet Balikritisk linje (här, här, här och här).

Den andre debattören var kulturjournalisten Victor Malm från Expressen som hade skrivit en krönika med titeln ”Fler borde vara som Hanif Bali”. Där skriver Malm bland annat att Bali är ”en av få levande och tänkande människor i den samtida politiken”, en av Moderaternas ”största tillgångar” och att även om Bali ibland går över gränsen är han ”knappast rasist”.

Upplägget såg alltså på förhand rätt okomplicerat ut. Sokolnicki som företrädde en mer kritisk syn på Bali. Victor Malm som mer positiv. Rutinerade SVT-ankaret Anders Holmberg som utfrågare.

Men Holmberg stötte på patrull redan vid den första frågan.

– Victor Malm, du skriver idag närmast en hyllningsartikel till Bali, började Holmberg med att slå fast och läste upp citat från Malms text.

Victor Malm ville inte gå med på att han hyllat Bali. I stället menade Malm att hans text handlat om att Hanif Bali ”lyckats uppfinna ett eget idiom” (språkbruk).

– Han väcker frågor som går bortom vad Moderaterna i normala fall klarar av att väcka, sade Malm.

– Är det här någonting bra, ville SVT-ankaret Holmberg veta.

– Nej, men han är bra på att göra det, svarade Victor Malm.

I sin text gör Malm gällande att Bali förmodligen är den störste och mest populäre politikern i den generation som växt upp med internet ”med rejäl marginal”. När han fick frågan i SVT Aktuellt vad Bali betyder för intresset och synen på politik är det ett mer negativt perspektiv som förs fram.

– Bland yngre tror jag han betyder ganska mycket, möjligen på ett ganska negativt sätt.

I sin krönika skriver Malm att Bali knappast är rasist. Men den åsikten verkade ha omprövats till SVT Aktuellts sändning där Malm är noga med att berätta att han inte delar Balis åsikter.

– Om man delar hans uppfattning, som jag absolut inte delar, om hur invandringen till Sverige ser ut och rasistiska åsikter ärligt talat, sade Malm.

Malms anklagelse om att Bali är rasist bemöttes aldrig. Nyheter Idag har kontaktat SVT Nyheter och frågat om man kommer att göra ett så kallat ”beriktigande” i en kommande sändning, att bemöta eller ifrågasätta anklagelsen.

Enligt SVT själva ska en utpekad persons uppfattning redovisas om personen inte medverkar, ”om det är möjligt”.

I sin Expressentext skriver Victor Malm att han skulle gjort tvärtemot Moderaterna och i stället gett Bali fler uppdrag.

”Jag hade använt honom för att bedriva effektiv borgerlig politik. Gjort honom till något slags talesperson, låtit honom få reellt inflytande i frågor som han så uppenbart har ett brinnande engagemang för”, skriver Malm.

När Anders Holmberg frågade om detta var Malm inte lika talför:

– Jag är själv inte moderat så för mig är det inte viktigt hur Moderaterna använder honom. Däremot föreställer jag mig att en intelligent person kan användas till mycket bättre saker än att komma på fyndiga förolämpningar på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag