För att rädda S måste Löfven sparka MP ur regeringen

Sveriges rödgröna regering. Foto: Wikimedia
  • Torsdag 11 feb 2016 2016-02-11
E-post 916

KRÖNIKA En intressant sak med opinionsläget är att det finns massor av spelöppningar. Men ingen tycks vara beredd att ge sig in i spelet.

Socialdemokraterna fortsätter att tappa i opinionsmätningarna. Läget börjar bli desperat. Samtidigt tycks det vara uppenbart för alla utom sossarna själva vad de borde göra: Dumpa Miljöpartiet ur regeringen.

De flesta inser redan nu att regeringssamarbetet mellan S och MP inte kommer att hålla när vårens migrantströmmar sätter sig i rörelse. Så varför inte dumpa MP direkt?

Även om Allianspartierna själva inte tycks vara beredda eller villiga att ta över regeringsmakten, så är jag övertygad om att de hellre ser en ren S-regering än en rödgrön. En sådan skulle ha betydligt större handlingsutrymme i riksdagen.

En S-regering skulle till exempel kunna styra upp energipolitiken och kanske ta ett nytt grepp om den nationella infrastrukturen. En sådan nystart skulle rent av kunna bota Stefan Löfvens håglöshet. Istället för att vara omständigheternas fånge skulle han kunna bygga breda uppgörelser.

Men då måste han även gå en match mot identitetsvänstern i sitt eget parti. Så man kan förstå om han inte känner för det.

Enklast är kanske om MP lämnar regeringen självmant. De har ju ändå sålt ut de flesta av sina principer för makten. Deras förtroendekapital är förbrukat och deras svek mot partiets väljare är totalt.

På den borgerliga sidan är det intressant att se hur KD kämpar kring fyraprocentsspärren. Detta trots att de i många borgerliga väljares ögon var hjältar när de sänkte Decemberöverenskommelsen. Men otack är världens lön. De väljare som börjar sippra tillbaka från SD till Alliansen verkar snarare gå till M än till KD.

Frågan om en SD-stödd Alliansregering håller samtidigt på att kallna. Det är uppenbart att de borgerliga partierna inte vill. Och vi är nu så långt in i mandatperioden att ett regeringsskifte inte kommer att ge någon verklig effekt före nästa ordinarie riksdagsval, 2018. Då låter Alliansen hellre Löfven våndas.

Sverigedemokraterna behöver inte göra speciellt mycket, även om en del av deras väljare kanske börjar återvända till Alliansen. Så länge de andra partiernas politik är tafatt och förvirrad, så länge behöver missnöjda väljare någonstans att gå. Och så länge SD är vågmästare i riksdagen, så länge kommer också ljuset att vara riktat mot dem.

/ HAX

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag