Före detta Expoprofil anklagas för våldtäkt av V-politiker

Foto: Flickr
  • Onsdag 13 Dec 2017 2017-12-13
E-post 864

SVERIGE En vänsterman och tidigare framstående Expoprofil, som nyligen avgått från sitt ordförandeskap i en organisation som syftar till att bekämpa främlingsfientlighet, anklagas för våldtäkt och sexuella trakasserier av flera kvinnor. En av kvinnorna, som hade ett förhållande med mannen för femton år sedan, vittnar om att hon flertalet gånger blev våldtagen av honom. 

Flera kvinnor vittnar om att en framstående vänsterprofil, tidigare aktiv i bland annat Expo, ska ha begått sexuella övergrepp, däribland våldtäkt. Det rapporterar Vänsterpartitidningen Flamman. 

Mannen har deltagit på många manifestationer emot kränkningar, diskriminering och för jämställdhet. Han har tidigare haft ledande ställning inom Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster och var länge en central gestalt för den antirasistiska stiftelsen Expo.

Han lämnade Expo för lite mer än ett år sedan och blev då aktiv i en förening som, enligt Flamman, arbetar brett emot bland annat främlingsfientlighet. I den organisationen var mannen dessutom ordförande, ett uppdrag som han nyligen avgått från med hänvisning till sjukdom. Han skriver på sin Facebook att han inte vill ge några kommentarer angående sin sjukdom.

Expo säger sig ha avslutat allt samarbete med mannen. Våldtäkten ska ha skett innan mannen började arbeta på Expo. Det är en kvinna som nu är högst uppsatt vänsterpartipolitiker som vittnar om att hon, flertalet gånger, blev våldtagen av honom under tiden de hade en relation för 15 år sedan.

– Jag kollar fortfarande igenom talarlistor på alla event jag besöker så att jag vet att han inte ska delta, säger V-politikern till Flamman.

Även kvinnor på Expo har, enligt Flamman, vittnat om att mannen ska ha begått sexuella trakasserier och kränkande behandling.

Daniel Poohl på Expo säger till Flamman att det är Expoledningens fel att det fått gå så långt.

– Först ville jag nog inte se hur illa det är, jag tror ju på rörelsen – jag tror att det är just ett brett folkligt stöd för antirasism som faktiskt kan göra skillnad. Allt eller inget. Håll tyst och skydda rörelsen, säger en kvinna som arbetat nära mannen till Flamman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag