Förnedringsrånare dömdes till ungdomsvård – vägrar ta sitt straff
I februari dömdes en 16-åring till ungdomsvård för tre rån, två fall av övergrepp i rättssak och ett fall av olaga frihetsberövande. Ett av rånen fick mycket uppmärksamhet då rånarna urinerade på sitt offer, vilket spelades in och spreds. Men 16-åringen vägrar ta sitt straff. Han har avvikit från HVB-hemmet och vägrat återkomma.
Efter ett mycket uppmärksammat förnedringsrån, där rånarna urinerade på offret, dömdes en 16-åring till ungdomsvård.
Men nu avslöjar Aftonbladet att vårdinsatsen inte fungerar – eftersom 16-åringen vägrar att ta sitt straff. 16-åringen har avvikit från HVB-hemmet där han hade placerats, och vägrar återkomma.
Läs även: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”
Åklagaren Mirna Lelic anser att påföljden inte fungerar och vill se andra åtgärder. I åklagarens inlaga till tingsrätten står att ”socialtjänsten har gjort flera försök att få honom att återvända, bland annat genom att kontakta honom och köpa en tågbiljett till honom.”. Men det har inte hjälpt.
– Då tycker jag att han missköter det här så pass mycket att den här påföljden bör undanröjas, säger Mirna Lelic till Aftonbladet.
Läs även: Förnedrade rånoffret med att kissa på honom – döms till ungdomsvård
Problemet är att straffvärdet för de gärningar 16-åringen dömts för är för lågt för att sluten ungdomsvård ska bli aktuellt. Sluten ungdomsvård kräver nämligen att straffvärdet är minst ett år.
– Och tingsrätten har konstaterat i domen att straffvärdet är åtta månaders fängelse, så man kommer inte upp över den här gränsen för att döma honom till sluten ungdomsvård. Så det är lite klurigt, säger Lelic till Aftonbladet.
Södertörns tingsrätt kommer begära in ett nytt yttrande från socialtjänsten, därefter ska parterna kallas till ett möte och berätta om sina ståndpunkter.
I februari sade åklagare Mirna Lelic till Nyheter Idag att de nyss dömda rånarnas straff inte innebar att de frihetsberövades.
– Inlåsta är de ju inte. Det är inte som ett fängelse på det sättet att man inte får lämna, det är det ju inte, sade Lelic till Nyheter Idag.
Läs även: Åklagarens beskrivning av förnedringsrånarnas dom: ”Diverse samtal och möten”
Hej.
Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.