Förnedrade rånoffret med att kissa på honom – döms till ungdomsvård

Foto: Polisen samt faksimil Samhällsnytt
  • Torsdag 20 feb 2020 2020-02-20
E-post

STOCKHOLM Idag föll domen mot de två 16-åringar som vid ett uppmärksammat rån avslutade med att urinera på det 18-åriga offret och tvingade honom att klä av sig på nederdelen av kroppen medan övergreppen filmades för att sedan spridas på internet.

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat förnedringsrånet mot den 18-årige yngling som i timmar vallades runt i några av Stockholms södra förorter medan han utsattes för våld och hot har frågan om förnedring och svenskhat debatterats på skilda håll. Idag föll domen mot de två 16-åringar som stod åtalade för händelsen.

Läs mer: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”

Läs mer: Panshiri om ungdomsrånarna: ”De är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga”

Tingsrätten skriver om händelsen att ”dessa brott innefattat en mycket allvarlig kränkning av [offrets] personliga integritet och medfört svårt psykiskt lidande för honom. Han utsattes för brotten under nästan tre timmar med ständiga hot mot honom och hans familj. Han blev förnedrad genom att bli urinerad på och tvingad att ta av sig byxorna och kalsongerna.”

”[Den ena 16-åringen] har förklarat detta agerande med att de var irriterade över att [18-åringen] inte kunde få fram pengar åt dem. I övrigt har de inte kunnat förklara sitt beteende med annat än att det var en ’dålig idé’.”

Läs mer: Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

För brottet döms den ena 16-åringen för rån och övergrepp i rättssak, medan den andre – som spred vidare filmen – även döms för olaga integritetsintrång. Bägge döms till ungdomsvård, och gemensamt skall de betala ett skadestånd om knappt 65000 kronor till målsäganden.

En av gärningsmännen döms även för ytterligare två rån, ett fall av olaga frihetsberövande och ytterligare ett fall av övergrepp i rättssak, vilket enligt tingsrätten motsvarar fyra års fängelse för en vuxen person som inte omfattas av ungdomsrabatten. Istället blir det sex månaders ungdomsvård på ett HVB-hem. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till sluten ungdomsvård men fick i rätten inte gehör för detta. Den andre gärningsmannen var vid brottstillfället redan omhändertagen av socialtjänsten.

Målet omfattade ett flertal olika brott, och utöver de två nämnda gärningsmännen dömdes ytterligare fyra 16-åringar för bland annat rån.

Läs mer: Föräldrarna till rånaren som förnedrade svenske Liam: ”Vi är så nöjda med det här landet”

Läs mer: Löfven fortsätter skylla ungdomsrånen på skattesänkningar

Läs mer: V-politikerns förklaring till sadistiska ungdomsrånen: ”Fattigdom”

Läs mer: Balis (M) fem förslag mot förnedringsrånen

Läs mer: ”Pinsamt av Löfven att koppla ihop förnedringsrånen med Alliansens skattesänkningar”

Du behövs!

Hejsan!

Vill du stödja Nyheter Idag så att vi kan fortsätta att gräva fram all den där skiten som man annars gärna sopar under mattan? Då borde du verkligen bli PLUS-kund så att vi kan ta det här till nästa nivå.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag