Förskolepedofilen för sjuk för fängelse

  • Torsdag 21 aug 2014 2014-08-21
E-post 0

HÖGSBY Den förskolepraktikant som våldtog och förgrep sig på barn i Högsby kommun led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för övergreppen. Det säger Socialstyrelsens rättsliga råd.

Den 21-årige mannen anses vara så pass psykiskt störd – både nu och vid tidpunkten för när de misstänkta gärningarna begicks – att det finns medicinska förutsättningar att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård om han anses vara skyldig, menar överläkare Eva-Marie Laurén. Hon gör också bedömningen att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet, rapporterar Barometern.

Förgrep sig på 14 barn

Tidigare gjorde Rättsmedicinalverket bedömningen att mannen är psyksjuk, men inte så allvarligt att han skulle behöva vård vid fällande dom. Den bedömningen överklagades av mannen och nu har alltså rättsliga rådet kommit till en annan slutsats.

Mannen är åtalad för grov våldtäkt och sexuella övergrepp på 14 barn. Han är också misstänkt för barnpornografibrott samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Han har erkänt brotten men går inte med på att de ska rubriceras som grova. Rättegången går mot sitt slut och mannen krävs på miljonbelopp i skadestånd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag