Förslag om att stoppa bidrag till extremism försenas – ska anpassas till EU:s dataskyddsförordning

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 10 nov 2020 2020-11-10
E-post 1033

Ett förslag om att stoppa offentliga bidrag till extremistiska organisationer kommer försenas till 2022. Detta på grund av att det förslag som lades fram 2019 nu måste anpassas till EU:s dataskyddsförordning. Kulturminister Amanda Lind (MP) försäkrar att hon är angelägen om att få förslaget på plats, men Björn Söder skriver till Nyheter Idag att han tycker det är ”märkligt” att det dröjer.

Riksdagen var överens om att offentliga medel till extremister skulle stoppas redan 2015. I den andra partipolitiska överenskommelsen om terrorism två år senare var man åter överens om att inga offentliga bidrag ska gå till extremistiska organisationer.

Läs även: Göteborg fryser bidrag till Ibn Rushd

Två offentliga utredningar har tillsatts 2018 och 2019, men nu kommer lagstiftningen inte bli klar förrän till valåret 2022.

Detta trots att förslagen i sin nuvarande utformning välkomnas av samtliga rättsvårdande instanser enligt Ledarsidorna.

– Det är väldigt angeläget att vi får det här på plats. Jag är frustrerad över att det nu kommer att ta lite längre tid, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till TT.

Förslaget ska stoppa skattepengar till extremism genom att tydliggöra så kallade demokrativillkor för organisationer och trossamfund som får statligt stöd. Bland annat ska organisationer hållas ansvariga för hur deras företrädare agerar.

Men det nuvarande förslaget från 2019 riskerar enligt regeringen att kränka den personliga integriteten genom att myndigheter måste behandla känsliga uppgifter som berör personers politiska åsikter, religion och etnicitet.

– Man skulle kunna hamna i lägen då olika typer av känsliga uppgifter behöver hanteras av bidragsgivande myndigheter eller organisationer, säger Lind till TT.

Läs även: Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

Björn Söder (SD) är kritisk till att en ny utredning kommer att försena arbetet för att stoppa skattepengar till extremism.

”Med tanke på att regeringen i andra sammanhang, som afghanamnestin, var väldigt snabba, trots protester från Lagrådet, med lagstiftning är det märkligt att man utifrån två ordentliga utredningar inte i alla fall snabbt kan införa en temporär lag för att täppa till miljonrullningarna av svenska skattemedel till organisationer med kopplingar till islamism och extremism tills sista utredningen om hanteringen av personuppgifter blir klar” skriver Söder till Nyheter Idag.

Söder har även lämnat in en skriftlig fråga till regeringen, där han konstaterar att regeringen är ”ytterst saktfärdig i arbetet med att täppa till flödet av skattemedel till extremistorganisationer”.

”Har ministern övervägt att snabbt lägga fram en temporär lag, byggd på de två tidigare utredningarna, i väntan på att den sista utredningen blir klar och ett slutgiltigt lagförslag finns på plats? Om inte, varför?” frågar Söder kulturminister Amanda Lind.

Läs även: Friskola med koppling till muslimsk extremism nedstängd av Skolinspektionen

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag