Friskola med koppling till muslimsk extremism nedstängd av Skolinspektionen

Nya Kastets skola. Foto: Google Maps
  • Tisdag 10 Nov 2020 2020-11-10
E-post 1023

En friskola i Gävle med koppling till islamister stängs ner av Skolinspektionen. Beslutet tas efter att Skolinspektionen underkänt skolans ledningsgrupp.

Friskolan Nya kastets skola i Gävle får sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen. Anledningen är enligt Gefle Dagblad ett ägarbyte i våras då grundaren Rabie Karam sålde verksamheten till den dåvarande biträdande rektorn Adam Mantaye. Skolinspektionen har därefter utfört en granskning av ägarbytet och i måndags gav man beskedet att man underkänner den nya ledningen och drar in tillståndet för verksamheten.

”Beslutet grundar sig på de lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet 2018/2019. De innebär att Skolinspektionen ska pröva ägarkretsens insikt och lämplighet samt ekonomiska förutsättningar för att driva en skola”, lyder Skolinspektionens motivering i ett pressmeddelande.

– Vi har bedömt att den nya ägaren är olämplig för att han ingått ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren som i sin tur bedöms ha en koppling till extrema miljöer, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen till Gefle Dagblad.

Enligt Gefle Dagblad har Nya kastets skola en inofficiell muslimsk inriktning och haft tydliga kopplingar till islamistiska extremister, däribland imamen Abo Raad, som tidigare i ett uppmärksammat fall hotats med utvisning.

Läs mer: Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut” 

Skolan har kommenterat på sin hemsida:

”Skolan upfattar beslutet som oriktigt då skolans ledning är legitim och drivs av aktörerna som uppger sig för att driva skolan. Skolans huvudman kommer därför att överklaga beslutet som måste ske inom tre veckor från och med 2020-11-09.

Skolinspektionens beslut har inte vunnit laga kraft och mot bakgrund av att huvudmannen skall överklaga beslutet så räknar vi med att skolan fortsatt kommer att vara öppen tills ett nytt domstolsbeslut vunnit laga kraft.”

Skolan har möjlighet att bedriva sin verksamhet fram till årslutet. Därefter är kommunen skyldig att erbjuda eleverna plats på en kommunal skola.

Borde alla muslimska friskolor stängas ner?
846 röster (se resultat)

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag