Göteborg fryser bidrag till Ibn Rushd

Stadshuset i Göteborg, sett från Gustaf Adolfs Torg. Bild: Lintoncat/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 2 sep 2020 2020-09-02
E-post 910

Göteborgs stad fryser nu bidragen till det kontroversiella studentförbundet Ibn Rushd, rapporterar Göteborgs-Posten. Sverigedemokraterna och det lokala partiet Demokraterna har länge drivit på för att bidragen till Ibn Rushd ska stoppas.

– Ibn Rushd har genom åren bjudit in föreläsare som är kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi. Man har till och med bjudit in rena terrorvurmare, säger Sofie Löwenmark, politisk sekreterare för Demokraterna, till GP.

Läs även: Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

Under våren begärde social resursnämnd en detaljerad rapport från förvaltningen om vilka samarbetspartners Ibn Rushd har. Listan fick Alliansen och Socialdemokraterna att agera.

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism. Det har bland annat försvarshögskolan visat. Och det finns fler exempel, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S) till GP.

I samband med att man fryser bidraget till Ibn Rushd vill alliansen och Socialdemokraterna ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en ny modell för hur bidragen ska fördelas till studieförbunden.

I den nya modellen är det tänkt att det ska ingå mål om att utbetalade medel ska bidra till ökad jämställdhet, integration och tolerans mellan grupper i samhället. Man vill även förbättra kontrollen över hur utbetalade bidrag används.

Läs även: ”Ökända islamister” Ibn Rushd i blåsväder efter inbjudan av radikal predikant – sågas av Hanif Bali (M)

Läs även: Nu måste Sveriges Unga Muslimer betala tillbaka bidrag – ”Brustit i kravet att respektera demokratins idéer”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag