Försvarsmakten: ”Sverige köper franskt hangarfartyg”

Ett amfibiefartyg av den typ som Försvarsmakten nu köper av Frankrike. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 1 apr 2015 2015-04-01
E-post 341

SVERIGE Sveriges regering har kommit fram till att det nu är för sent att rusta upp landets försvar. Därför tar man nu till drastiska åtgärder. Nyheter Idag kan avslöja att Försvarsmakten i sommar kommer att anskaffa ett franskt amfibiefartyg.

De två franskbyggda Mistralskepp som varit tänkta att levereras till Ryssland har fått nya ägare. Nyheter Idag kan nu avslöja att båda fartygen kommer hamna i Norden, ett anskaffas av Finland medan det andra får sin nya hemmahamn i Karlskrona.

Turerna kring de franska hangarfartygen har varit många. Den ryske ex-presidenten Dmitrij Medvedev godkände köpet av två skepp av Mistralklassen på julafton 2010. Sedan dess har beslutet jonglerats fram och tillbaka mellan Ryssland och Nato-landet Frankrike, alltid har det varit något som varit fel eller någon som inte varit nöjd. I och med den ryska invasionen av Ukraina verkade planerna för en fransk exportframgång helt gå om intet. Fram till nu.

Nyheter Idag har tagit del av hemliga dokument som nu visar att Försvarsmakten, tillsammans med sin finska motsvarighet, kunnat lösa ut medel för att anskaffa de båda fartygen. Enligt vad tidningen erfar ska inte köpet officiellt godkännas förrän nästa månad, men enligt en källa som står mycket nära ÖB själv, som Nyheter Idag pratat med, har statsminister Stefan Löfvén redan givit sitt godkännande till Försvarsmakten.

– Det är ett led i det utökade försvarssamarbetet med Finland. De båda fartygen kommer utgöra grunden för en internationell flottilj som ska utgångsgruppera i Karlskrona och Obbnäs, berättar den anonyma källan för Nyheter Idag.

Offensiv förmåga

Enligt dokumentet som Nyheter Idag tagit del av planeras fartygen att tas i bruk redan i sommar. Så tidigt som i början av juni ska åtminstone det svenska fartyget, som ska gå under namnet HMS Bildt, samöva med både Särskilda helikoptergruppen samt ett stridsvagnskompani från Skövde.

När Nyheter Idag når Insatsledningen på Högkvarteret är man först förtegna om innehållet i det läckta dokumentet, men medger till slut att det är äkta.

För tidningen berättar man att den svenska nedrustningen under senare år, i kombination med situationen i östra Ukraina, har tvingat rikets ledning att ta till drastiska metoder för att kunna stå redo i tid. Det finns ingen möjlighet att lugnt och metodiskt rusta upp det svensk försvaret längre, utan man har i både regeringen och inom Försvarsmakten kommit fram till att radikala åtgärder är nödvändiga för att kunna säkra de svenska medborgarnas säkerhet. Att anskaffa den offensiva förmåga som Mistral-klassen utgör sågs således som ett naturligt steg.

– Vi har hela båten full med grejer. Jag vill inte att ni ska säga någonting, men vi har fullt med grejer, säger en tjänsteman på INS lite kryptiskt till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag