Fortifikationsverket tackade nej till säkerhetsklassade arkitektstudenter på Chalmers – kineser var billigare

Foto: Rikard Fröberg
Foto: Rikard Fröberg
  • Onsdag 23 aug 2017 2017-08-23
E-post 1035

SVERIGE Nyheter Idag kan idag avslöja nästa del i säkerhetsskandalen kring Fortifikationsverkets upphandling av digitaliseringen av ritningar över svenska militära skyddsobjekt. Myndigheten hade möjlighet att få hela arbetet gjort i Sverige av svenska arkitektstudenter som var godkända av Säkerhetspolisen för att hantera ritningar över skyddsobjekt – men tackade nej.

SE ÄVEN: Ritningar på tusentals svenska militärbyggnader har lämnats ut till Kina – Allt pekar på skyddsobjekt

Nyheter Idag har vid flera tillfällen de senaste dagarna varit i kontakt med Symetri, ett företag som specialiserat sig på CAD-verktyg och bland annat hanterandet av digitala ritningar.

Symetri var ett av de företag som 2012 lämnade ett anbud på Fortifikationsverkets inbjudan om att digitalisera ritningarna. Men företaget förlorade eftersom de lade ett bud långt över det vinnande budet. Dan Olandersson jobbar på Symetri och var säljansvarig för upphandlingen:

– Vi var lite frågande initialt om det verkligen fick skickas utomlands. Jag kom inte ihåg exakt hur beskrivningen var, men det var tydligen så att man fick använda underleverantörer utomlands, berättar han för Nyheter Idag.

– Den förklaringen vi fick var att det var öppna objekt som man lika gärna kunde gå till byggnadsnämnden och hämta. Så det var inga objekt som var sekretessklassade, det var den uppgiften vi fick.

Eftersom Fortifikationsverket hävdar att de digitaliserade ritningarna över fastigheterna, varav flera man sedan tidigare erkänt ligger inne på skyddsobjekt, inte är hemliga så har Nyheter Idag begärt att få ta del av samtliga ritningar. Än så länge har myndigheten inte tillmötesgått Nyheter Idags önskemål.

– Vi håller på att titta på det svaret och återkommer till dig inom kort, säger Fortifikationsverkets kommunikationschef Greta Stridsman till Nyheter Idag under onsdagen.

Hon vill emellertid inte svara på om myndigheten tänker lämna ut de begärda handlingarna eller ej.

Säkerhetsklassade studenter

Symetri är ett företag med erfarenhet av att digitalisera känsliga fastigheter. Anders Moberg jobbar på företagets kontor i Göteborg och berättar om ett numera avvecklat projekt som man drev i samarbete med Chalmers tekniska högskola:

– Det var arkitektstudenter som vi hjälpte till så de kunde dryga ut hushållskassan, berättar han för Nyheter Idag.

– De fick jobba hos oss och var säkerhetsklassade för att jobba med en annan säkerhetsklassad verksamhet i Sverige.

Studenterna hade godkänts av Säkerhetspolisen för att arbeta inom det som kallas säkerhetsklass 2. De hade alltså kontrollerats och godkänts för att arbeta med digitalisering av ritningar över andra känsliga byggnader. Moberg vill inte avslöja vilka byggnader det handlar om, men det rör sig om skyddsobjekt.

– Det är hög säkerhetsklass på det, säger han.

Fortifikationsverket erbjöds även de att använda sig av studenterna för digitalisering av de militära skyddsobjekten. Men det hade blivit alldeles för dyrt och i det anbud Symetri slutligen lade valde man istället att lägga ett anbud om en annan lösning med underleverantör i Bosnien.

Dan Olandersson räknar en stund på hur mycket det hade kostat om de svenska chalmeristerna jobbat med digitaliserings­processen istället för den kinesiska underleverantören. Prislappen landar på knappt 50 miljoner kronor över det vinnande budet.

– Någonstans där om man anlitat en konsult. Man ska ha klart för sig att de som gör sådana här objektifieringar, det är fabriker i princip som gör det här och då har man väldigt bra processer för det, medan i Sverige är det mer en arkitekt som gör det, förklarar han.

Fortifikationsverket sparade alltså knappt 50 miljoner kronor på att låta ett kinesiskt företag få ritningarna över de 2 400 fastigheterna istället för att låta svenska Chalmersstudenter som säkerhetsklassats av Säpo hantera dem.

Fortifikationsverkets kommunikationschef Greta Stridsman skriver följande i ett mejl till Nyheter Idag:

”Det arbete som upphandlingen omfattade innehöll ingen hemlig information eller försvarssekretess och vi följde därför gällande regelverk Lagen om offentlig upphandling, LOU. LOU gör ingen skillnad på om det är en svensk eller utländsk leverantör.”

Artikeln är uppdaterad.

Alla artiklar i artikelserien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag