Fortifikationsverket ställer in bokad intervju efter avslöjandet: ”Du valde att bryta överenskommelsen”

Här i Eskilstuna var intervjun bokad, som nu inte blir av. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 607

ESKILSTUNA Någon intervju med Fortifikationsverket med anledning av de uppgifter Nyheter Idag publicerade under söndagen kommer inte bli av. Det meddelar Fortifikationsverkets kommunikationschef Greta Stridsman under måndagen. ”Du valde att bryta överenskommelsen det var ditt val”, skriver hon i ett mejl.

I fredags samtalade Nyheter Idag med Greta Stridsman, kommunikationschef på Fortifikationsverket. Vi frågade om det förekom militära skyddsobjekt i det ritningsunderlag som lämnats ut till Kina. Något svar på den frågan kunde inte Stridsman ge under fredagen, däremot föreslog hon både i mejl och i telefon att Nyheter Idag skulle besöka myndigheten på måndag för att ta alla frågor i en intervju.

Nyheter Idag svarade över mejl att vi hade för avsikt att publicera redan under helgen och att vi har det material vi behöver för att publicera. Vi frågade i  mejlväxlingen om det istället fanns möjlighet under samma dag, under fredagen, att genomföra en intervju, antingen på plats i Eskilstuna eller över telefon. En stund efter att vi skickat mejlet ringer Greta Stridsman till Nyheter Idag.

– Du, jag såg ditt mejl och jag ville bara kolla. Jag känner att vi vill väldigt gärna få möjlighet att ge vår syn och att det ska vara objektivt där vi finns med. Du har fått svar på mycket frågor, men det finns ändå utestående förståelse för att få en förståelse kring det här och jag kände att, finns det ingen möjlighet att vi skulle kunna ta det på måndag, så vore det toppen, så att vi hinner få vara med innan du publicerar artikeln?

Mmm… det går inte ta det idag för er? Det finns ingen som helst chans?

– Jag har haft svårt att få tag i rätt personer här, men jag fortsätter att jaga. Jag har inte hunnit, jag såg ditt mejl nyss. Det är därför jag undrar jag om vi kan ta det på måndag.

Nyheter Idag frågar Stridsman om andra medier ställt frågor om upphandlingen som gick till Kina. Hon svarar att så är inte fallet, att det bara är Nyheter Idag som kontaktat myndigheten i det här ärendet. Nyheter Idag svarar att då ”tror jag väl att jag vågar lugna mig till måndag då”, samt tackar ja till erbjudandet om en intervju på måndag.

Under helgen får Nyheter Idag del av nya uppgifter som bekräftar att det förekommer skyddsobjekt i det ritningsunderlag som lämnats ut till Kina. Då tar Nyheter Idag beslutet att publicera nyheten på söndagseftermiddagen, för att sedan följa upp på måndagen med den inbokade intervjun. Uppgifterna om att det förekommer skyddsobjekt i ritningsunderlaget bekräftas även från Fortifikationsverket själva under söndagen i ett meddelande på myndighetens hemsida.

Ställer in den bokade intervjun

På måndagsförmiddagen skickar Greta Stridsman ett nytt mejl till Nyheter Idag. Nu meddelar hon att myndigheten ställer in den bokade intervjun.

”Eftersom du valde att frångå den överenskommelse vi hade om intervju före artikel så avböjer vi dagens intervju. Självklart hade vi gett dig den här intervjun om du hade stått fast vid vår överenskommelse”, skriver hon.

När Nyheter Idag svarar Stridsman och istället föreslår att ta frågorna över telefon svarar hon att ”du kan skicka dina frågor skriftligt till mig”.

Nyheter Idag ställer då frågor skriftligt, där vi vill ha svar på om beslutet att neka intervju såväl på plats i Eskilstuna samt över telefon enbart gäller Nyheter Idag eller om beslutet gäller alla medier.

”Du valde att bryta överenskommelsen det var ditt val. Om det varit en annan journalist som brutit en överenskommelse hade vi agerat likadant”, skriver Stridsman i sitt svar.

Lyssna på vår inspelning av samtalet som Greta Stridsman refererar till.

Chang Frick kommenterar

Av principiella skäl kan vi inte låta en myndighet styra när och hur vi publicerar material. Jag förklarade över både mejl och i telefonsamtal att vi kommit så långt med vår granskning att vi bedömde att vi kunde publicera.

Givetvis vill jag ha en intervju med Fortifikationsverket, varför jag var positiv till förslaget. Samtidigt är jag svävande och vag i samtalet vad det gäller att vänta med publicering. Ett sådant löfte i en sådan här situation kan vi inte lämna. Därmed finns ingen "överenskommelse" att ta fasta på. Det bör en kommunikationschef förstå.

Det finns många viktiga frågor att ställa till Fortifikationsverket om ritningarna på skyddsobjekt som lämnats ut till Kina. Jag hoppas att myndigheten är villiga att ompröva sitt beslut att neka oss intervjuer.

Alla artiklar i artikelserien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag