Försvarsexperten om ritningarna som lämnades ut till Kina: ”Fullkomligt barockt”

Johan Tunberger är kritisk till hanteringen av ritningarna. Foto: SVT samt Wikimedia Commons
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 714

SVERIGE Att tusentals ritningar, där militära skyddsobjekt ingår, lämnats ut till Kina kan vara en ny skandal i samma omfattning som IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det menar försvarsexperten Johan Tunberger, som själv har bakgrund i Totalförsvarets forskningsinstitut.

I söndags avslöjade Nyheter Idag att ritningar om över två miljoner kvadratmeter fastigheter inom Fortifikationsverkets bestånd lämnats ut till en kinesisk underleverantör i samband med en upphandling. I ritningsunderlaget förekommer militära skyddsobjekt, något Fortifikationsverket själva bekräftar. I exempelvis Såtenäs, där flygflottiljen F 7 är belägen, har Fortifikationsverket lämnat ut ritningar om ungefär 100 000 kvadratmeter bruttoyta.

Myndigheten kommenterar avslöjandet på den egna hemsidan och skriver att ”inga uppgifter som har att göra med försvarssekretess har lämnats ut”. Vidare skriver myndigheten att ”det är bara öppen och allmän information som har digitaliserats”. Men påståendet att ritningar på militära skyddsobjekt skulle vara ”öppen och allmän information” ifrågasätts skarpt av Johan Tunberger.

Och Tunberger är inte vem som helst. Han har i många år varit verksam på Totalförsvarets forskningsinstitut men även i flera år varit ställföreträdande myndighetschef för Försvarets radioanstalt, FRA.

– Det låter fullkomligt barockt. Det låter som en parallell till Transportstyrelsen med utländska underleverantörer, säger han om hanteringen av ritningarna.

Flera skyddsobjekt är otillåtna att fotografera och avbilda. En ritning måste väl anses vara en avbildning?

– Ja och enligt samma logik måste ritningen vara hemlig.

Tunberger förklarar att han inte har koll på den exakta juridiken som omger militära skyddsobjekt, men han säger samtidigt att han har ”svårt att förstå” Fortifikationsverkets inställning att ”inga uppgifter som har att göra med försvarssekretess har lämnats ut”.

– Det måste vara grovt tjänstefel, säger han i telefonen.

Ritningarna kan bli en del i ett pussel

Nyheter Idag har även talat med generalmajor Karlis Neretnieks, tidigare rektor på Försvarshögskolan. Han har även varit totalförsvarsrådgivare vid Försvarsdepartementet.

Neretnieks känner till avslöjandet från Nyheter Idag och han är bekymrad över uppgifterna. I telefonen refererar han till den tid när Försvarsmakten hade tändsticksaskar med budskapet: ”Spionen lägger pussel, behåll din bit”.

– Det här kan vara ett litet bidrag i det pussel som främmande makts underrättelsetjänst lägger, säger han om ritningarna som lämnats ut till Kina.

Ritningarna omfattar cirka 2400 fastigheter i Fortifikationsverkets bestånd. Eftersom Fortifikationsverket meddelar att ritningarna är ”öppen och allmän information” har Nyheter Idag begärt att ta del av samtliga ritningar som lämnats ut till Kina.

”Vi återkommer med svar på din fråga”, svarar Fortifikationsverkets kommunikationschef Greta Stridsman i ett mejl.

Både Tunberger och Neretnieks är ledamöter av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Alla artiklar i artikelserien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag