Förvirring i Libanon: Annorlunda tid för muslimer och kristna
I Libanon råder det just nu förvirring om vad för tid det är som egentligen gäller. Landets regering valde i sista stund att skjuta upp skiftet till sommartid till efter Ramadans slut. Men flera av landets kristna institutioner och politiker har inte gått med på den förändringen.
Det var på torsdagen som den libanesiska regeringen bestämde sig för att tidsskiftet skulle genomföras den 21 april istället när muslimernas heliga månad Ramadan kommit till ände, rapporterar ABC News.
Något skäl till beslutet redogjordes inte av landets tillförordnade premiärminister Najib Mikati. Men i ett läckt videomöte mellan Mikati och parlamentets talman Nabih Berri bad talmannen premiärministern att skjuta upp skiftet till sommartid så att muslimer kunde bryta sin fasta en timme tidigare.
Somliga institutioner valde att följa regeringens beslut. Men den Maronitiska kyrkan, landets största kristna kyrka, och andra institutioner satte sig på tvären och valde likt Sverige och de flesta andra europeiska länder att byta till sommartid på söndagen.
Skolor, tv-bolag och företag har också trotsat regeringsbeslutet och ställt om klockan till sommartid.
De motsatta beskeden har lett till tidsförvirring i landet och flera har börjat skämta om att det nu finns en muslimsk tid och en kristen tid.
Dispyten har också lett till dubbelbokningar för boende i landet. Det berättar Haruka Naito, en japansk arbetare i den libanesiska huvudstaden Beirut.
– Jag hade ett möte klockan åtta och en lektion klockan nio, som nu kommer att äga rum samma tid, säger hon till ABC.
Läs även: Film förbjuds i Mellanösternländer – skådis tjänstgjorde i israeliska armén
Läs även: Sverige skickar 4,8 miljoner kronor i bistånd till Beirut