Sverige skickar 4,8 miljoner kronor i bistånd till Beirut

Foto: Riksdagen
  • Fredag 7 aug 2020 2020-08-07
E-post

LIBANON Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att ge drygt 4,8 miljoner kronor i bistånd till hjälparbetet i den explosionsdrabbade libanesiska huvudstaden Beirut. Det meddelar man i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vi agerar snabbt nu. Situationen är oerhört svår och behoven enorma i Beirut nu med vård av den stora mängden skadade människor, säger Göran Holmqvist, chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd.

Stödet på 4 815 000 kronor går till svenska Röda Korset som i sin tur skickar det vidare till sin libanesiska motsvarighet, som hjälper till på plats med bland annat sjukvård och utdelning av mat och andra förnödenheter.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd. De jobbar ju för fullt med humanitärt stöd för de drabbade, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

Om det kommer att bli aktuellt med mer stöd till Libanon är oklart, enligt Eriksson. Sverige ger normalt sett inte regelbundet bistånd till Libanon.

– Biståndet brukar gå till flyktinggrupperna i Libanon och Beirut. Vi vet ännu inte om de flyktingläger som finns i landet kommer att drabbas. I så fall skulle ytterligare insatser där kunna vara aktuellt, säger Peter Eriksson.

Läs även: Eriksson (MP): ”Skulle vilja att vi ökar det svenska biståndet”

Läs även: Löfven om Beirut: ”I kväll är våra tankar med offren” – fortfarande tyst om 12-åriga flickan i Norsborg

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag