Film förbjuds i Mellanösternländer – skådis tjänstgjorde i israeliska armén

Gal Gadot. Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Lördag 12 feb 2022 2022-02-12
E-post 162

I helgen har den nya filmatiseringen av Agatha Christies deckarklassiker Döden på Nilen premiär i flertalet länder. Filmen kommer emellertid inte att visas i vare sig Kuwait eller Libanon. Anledningen är att en av filmens skådespelare – Gal Gadot – har tjänstgjort i den israeliska militären, rapporterar Deadline.

Innan hon blev en världskänd modell och skådespelerska utförde Gadot sin tvååriga tjänstgöring i den israeliska militären (IDF), som är obligatorisk för de flesta israeler. Det är denna koppling som föranlett Kuwaits och Libanons beslut.

Libanon har även tidigare förbjudit Wonder Woman (2017), där Gadot spelar huvudrollen, på grund av hennes tjänstgöring i IDF. Även uppföljaren – Wonder Woman 1984 – bojkottades av landet.

Enligt New York Post har den libanesiska bojkotten av Gadots filmer antagits i enlighet med en lag som stoppar israeliska produkter från att säljas i landet samt förbjuder libanesiska medborgare från att resa till Israel eller ha kontakt med israeler.

I Kuwait stoppas Döden på Nilen efter en kampanj i sociala medier där flertalet personer krävde en bojkott av filmen. Det rapporterar Daily Mail som i sin tur hänvisar till den kuwaitiska lokaltidningen Al-Qabas.

Tidningen citerar också en officiell företrädare för landet som säger att de inte kan tillåta en film med en skådespelare i ”den sionistiska ockupationsarmén”.

Under konflikten mellan Israel och Hamas i maj förra året hamnade Gadot också i skottgluggen. Detta efter ett inlägg på Twitter där hon bad om fred mellan Israel och dess grannländer. Vissa kritiker tolkade dock utspelet som ensidig israelisk propaganda, vilket fick Gadot att stänga av kommentarerna till hennes Twitter.

Läs även: Predikant med israelisk flagga attackerades: ”Det finns ingen yttrandefrihet”

Läs även: Övergav Iran efter antisemitism – nu tar den mongoliske judokämpen OS-silver

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag