Frida Boisen: ”Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare”

Foto: Pixabay/Ylwa Yngvesson/Ulrica Loeb
  • Lördag 16 mar 2019 2019-03-16
E-post 3023

STOCKHOLM 16-åriga Greta Thunberg är vår tids viktigaste ledare. Det tycker journalisten Frida Boisen som skriver om den unga klimataktivisten Thunberg och strejkande skolbarn i sin senaste krönika i Aftonbladet. Krönikan har mötts av hård kritik i sociala medier. ”Vägrar tro att en vuxen individ som Frida Boisen skrivit något så oerhört infantilt?”, skriver en Twitteranvändare.

Frida Boisen inleder krönikan med att hylla Greta Thunberg.

”Greta Thunberg är utan tvekan, vår tids viktigaste ledare. När Greta Thunberg talar lyssnar världen. Vi gör det, för att vi måste. Vår ohållbara, bortskämda livsstil, tar död på vår planet. Vi har ett val. Att blunda, hålla för öronen och köra på, eller ta in – och förändra oss. Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare”, skriver Boisen.

Läs även: Heberlein: ”This is Sparta”

Sedan konstaterar Boisen att vår livstil är bortskämd och ohållbar. Hon menar att vi har två val. Antingen att blunda för problemen eller att lyssna och ändra oss.

I krönikan riktar Boisen hård kritik mot rektorer runt om i Sverige som valde att upprätthålla skolplikten under den stora manifestation för klimatet som hölls i flera länder på fredagen. ”Paragrafkrama”, kallar Boisen det när elever som skolstrejkade blev uppsatta för olovlig frånvaro.

Generaldirektören för Skolverket, Peter Fredriksson, får även han underkänt av Boisen för att han försvarade skolplikten och påpekat att demonstrationer går att göra på fritiden.

”Hm. Det var nyheter för mig. Inte visste jag att skolplikten betyder att eleverna fysiskt ska vara just i skolan”, skriver Boisen och för sedan ett resonemang om att elever gör studiebesök och att det inte blir ogiltig frånvaro då.

Frida Boisen avslutar krönikan med att föreslå ett nytt ämne ”klimatlära” till skolplanen.

”Som sagt, demokratisk fostran, aktuell samhällsdebatt, strejkrätt, klimatlära. Jag lovar, här finns mycket som ryms i läroplanen.
Vi måste väl inte vänta i några år innan Operation Klimat, fått tio stämplar av godkännande av någon direktör, innan vi låter eleverna lära sig något för livet.
Den tiden är jag faktiskt rädd att vi inte har”, skriver Boisen.

Läs även: Heberlein: Vem är egentligen kontroversiell?

På Twitter kallar Frida Boisen Greta Thunberg för ”världsledaren”.

 

Boisens krönika har skapat reaktioner i sociala medier.

Twitterkontot Malin Lundgren skriver: ”Vägrar tro att en vuxen individ som Frida Boisen skrivit något så oerhört infantilt”

 

En Twitteranvändare tycker att det hade kunnat vara ”utmärkt satir”.

 

Twitteranvändaren Thomas Orre hoppas att krönikan är sarkasm.

 

Det är inte första gången det stormar kring Frida Boisen i klimatsammang. I september 2018 var hon i blåsväder efter ett uttalande på Instagram. Då frågade hon retoriskt sina följare: ”Hur kan vi fortsätta slösa när hela vårt klimat och vår planer står på spel?”. Bakgrunden var ett avsnitt om överkonsumtion i hennes podd Lyxfällanpodden.

En Twitteranvändare kollade emellertid igenom Boisens Instagramkonto och hittade ett antal för klimatet problematiska flygresor.

Läs mer: Trolljägaren Frida Boisen ställde retorisk fråga om klimatet – fick svar på tal av twittrare

Någon månad efter debaclet med flygresorna var Boisen åter på resande fot. Hon deltog i en ”digital boot camp” på Palma De Mallorca.

 

Det är inte bara utlandsresor som gäller för Frida Boisen. På hennes Instagram finns flera bilder från när hon flyger mellan Stockholm och Göteborg.

Nyheter Idag söker Frida Boisen.

Har Frida Boisen rätt, är Greta Thunberg på väg att bli vår världs frälsare?
3370 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag