Fuskföretagens vinst: En halv miljard kronor sedan 2013

pxfuel (CC0)
  • Söndag 19 sep 2021 2021-09-19
E-post

Sedan 2013 har fuskföretag inom hemtjänsten gjort en halv miljard kronor i vinst, enligt en granskning av Kommunalarbetaren. Samtidigt finns det indikatorer på att många fler fuskföretag ännu är aktiva.

Sedan 2013 har 66 hemtjänstföretag ertappats med fusk. Tillsammans har de gjort en halv miljard kronor i vinst, rapporterar Kommunalarbetaren. Utdelningar till ägare var totalt 186 miljoner kronor.

Enligt granskningen gör fuskande företag ofta mycket högre vinster än de legitima. Medianvinsten hos de företag som ertappats med fusk ligger på i snitt 10 procent, medan medianvinsten hos alla hemtjänstföretag ligger på bara 3,7 procent 2020.

LÄS ÄVEN: Hemtjänstanställd seriebedragerska döms till fängelse – igen

Ett av de företag som åkt dit för att fuska är Freja Assistanstjänst. Det startades när Leyla Anabestani 2008 fick köpa Hässelby-Vellinges hemtjänst för 3000 kronor av Stockholms stad.

Försäljningen ingick i en rad avknoppningar genomförda av dåvarande socialborgarråd och nuvarande partiledare Ulf Kristersson (M). Avknoppningarna och prissättningen kritiserades då som olagliga, enligt Aktuellt i Politiken.

Åtta år senare ertappas Anabestani med att fuska och Stockholm stad säger då upp avtalet med hennes företag. Företaget hade bland annat redovisat besök som aldrig skett och sedan skickat fakturorna till kommunen.

Fusket möjliggjorde företaget att gå med upp till 22 procents vinst. Mellan 2008 och 2016 plockade Anabestani ut totalt 12,9 miljoner kronor i aktieutdelningar från företaget.

Under tiden som fusket skedde hyllades Anabestani av både näringsministern Maud Olofsson (C) och socialministern Göran Hägglund (KD) på olika galor.

– Med omsorg har företaget Freja Assistanstjänst AB lagt grunden för sin företagsstart där brukarens behov står i fokus. Med ett mångfaldsperspektiv där språk och kulturmönster spelar roll har Freja Assistanstjänst dessutom tillfört den trygghet som allt fler inom vård och omsorg i dag önskar, sade Hägglund då enligt Aktuellt i Politiken.

Stort mörkertal – misstänkt höga vinster

Kommuntjänstemannen Greger Lilliebladh har jobbat med att granska hemtjänstföretag i ett flertal kommuner, bland annat Södertälje och Norrköping. Enligt honom bör man misstänka företag med ovanligt höga vinster.

– Har du över 14 procent i vinstmarginal så tar jag det som en varningsfaktor, säger han till Kommunalarbetaren, men understryker att hög vinst inte i sig är bevis på fusk.

LÄS ÄVEN: 93-åring lämnades på golvet i två dygn – Hemtjänsten kom inte

Lilliebladh får medhåll av Patrick Livijn, VD på hemtjänstbolaget Aleocare. Enligt honom är det väldigt svårt, men möjligt, att nå 10 procent i vinst.

– Men då jäklar ska du ha koll på din beläggning och schemaläggning, säger han.

Sett till ovanligt höga vinster finns det ett stort antal företag som inte ertappats med fusk, men som redovisar vinster som alltså enligt Lilliebladh är misstänkt höga. Enligt Kommunalarbetarens granskning går 56 företag av cirka 400 med över 14 procent vinst. Bland dessa går 21 stycken i vinst med över 25 procent.

Enligt Lilliebladh är det troligt att många miljoner kronor årligen betalas ut till fuskbolag.

– Den totala volymen inom Hemtjänstsverige är så oerhört stor. Vi pratar många miljarder kronor i omsättning per år. Då spelar det ju ingen roll om fusket är två eller fem procent. Det blir tresiffriga miljontal, säger han.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill bekämpa välfärdsfusk med ny myndighet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag