Regeringen vill bekämpa välfärdsfusk med ny myndighet

Bild: regeringen.se
  • Måndag 6 sep 2021 2021-09-06
E-post 213

Regeringen vill bekämpa välfärdsfusk genom att inrätta en ny myndighet med en budget på 200 miljoner i höstens budget. Skattebetalarnas Förening välkomnar åtgärder mot välfärdsfusk, men Slöseriombudsmannen är skeptisk till regeringens förslag.
– Jag är inte säker på att inrättande av en ny myndighet är rätt väg att gå, säger Slöseriombudsmannen Josefin Utas i ett pressmeddelande.

På en pressträff måndagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) ett förslag för en ny myndighet som ska bekämpa välfärdsfusk. Förslaget ingår i regeringens budgetproposition för 2022 till en kostnad på 200 miljoner. Myndighetens budget kommer trappas upp till 300 miljoner årligen 2024.

– Syftet med de här pengarna är ju att motverka felaktiga utbetalningar, skattebrott, bidragsbrott, arbetslivskriminalitet, penningtvätt, finansiering av terrorism och bidra till ordning och reda på våra vägar, säger Andersson under pressträffen

Läs även: Mathiasson: Lägg ner Brå – en skattefinansierad pr-avdelning åt Morgan Johansson

– Jag kan idag också berätta att regeringen avser inrätta en ny myndighet som dels kommer få i uppdrag att genomföra systemövergripande kontroller av olika statliga utbetalningar från välfärdssystemen men också vara den myndighet som kommer att betala ut olika statliga ersättningar, fortsätter Andersson.

Skattebetalarnas Förening skriver i ett pressmeddelande de att de är positiva till att man tar fusket i välfärden på allvar, men att man hade velat se mer offensiva åtgärder.

– Skattebetalarna har länge påpekat de omfattande felaktiga utbetalningarna i välfärdssystemen. Det är bra att regeringen äntligen tar sig an de här frågorna men tyvärr hade nog mer offensiva åtgärder varit nödvändiga, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström i pressmeddelandet.

Slöseriombudsmannen Josefin Utas ställer sig skeptisk till att en ny myndighet är rätt lösning på problemet.

– Tilltron till hela systemet med skatter och leverans av samhällstjänster hotas när så mycket pengar betalas ut felaktigt. Så det är hög tid att göra något åt saken. Jag är dock inte säker på att inrättande av en ny myndighet är rätt väg att gå, säger Utas i pressmeddelandet.

På Twitter skriver Utas att Sverige snarare behöver färre myndigheter.

 

Fusk och slarv i välfärden blev 2020 vinnare i tävlingen Årets värsta slöseri som arrangeras av Slöseriombudmannen på Skattebetalarnas Förening varje år.

Man konstaterade då att omkring 18 miljarder kronor försvinner i felaktiga utbetalningar varje år varav hälften beräknas vara medvetet fusk. På grund av stora mörkertal skulle det kunna handla om så mycket som 27 miljarder kronor.

Läs även: Sjöstedt (SD): S gör skattehöjningar och lägger pengar på strunt

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag