Fyra IS-kvinnor med nio barn på väg till Sverige

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Måndag 2 nov 2020 2020-11-02
E-post

TURKIET Fyra IS-kvinnor och nio av deras barn är nu på väg till Sverige, rapporterar SVT. Åtminstone två av dem ska enligt uppgift ha smugglats ut från al-Hol-lägret i Syrien.

SVT skriver att kvinnorna och barnen har tagit sig från Syrien till Turkiet där de nu sitter i förvar. Innan de kan fortsätta till Sverige behöver de dna-testas för att se om kvinnorna verkligen är barnens mödrar. Det har också visat sig att en av kvinnorna har testat positivt för covid-19.

Tre av kvinnorna åkte till Syrien från Stockholm och en från Västsverige. SVT har pratat med en anhörig till en av kvinnorna:

– Vi har väntat på att Sverige ska ta hem dem. Men när inget händer har anhöriga tagit saken i egna händer och betalat smugglare. Kvinnan var 19 år när hon åkte och ångrar det nu. Det är bättre att de ställs inför rätta här än att de får sitta i ett flyktingläger i Syrien med oviss framtid.

Kvinnorna och deras barn väntas komma till Sverige snart.

– De kommer inte bara att kunna kliva rakt igenom passkontrollen och ut i ankomsthallen. Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, till SVT.

På Twitter har bland andra riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD) kommenterat nyheten:

Jennifer Törnros från Ungsvenskarna:

KDU-profilen Emil Moghaddam är inne på samma linje:

Riksdagsmannen Jan Ericson (M) är pessimistisk:

Läs även: ”Jag känner så många som inte vågar vara öppen sverigedemokrat”

Läs även: Jan Myrdal avliden

Bli prenumerant

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag