Ghana följer FN:s råd – satsar på kärnkraft

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post

GHANA Trots stora oljefyndigheter har Ghana beslutat sig för att satsa på kärnkraft, ett energislag som man anser är både effektivt och säkert. Ghanas beslut har stöd i FN:s klimatpanels rekommendationer. Samtidigt går Sverige vidare med avvecklingen av kärnkraft. 

Ghana är på väg att bygga ett kärnkraftverk, enligt Professor Benjamin J. B. Nyarko, chef för Ghanas atomenergi-kommission.

– För närvarande avslutar vi den första fasen som i första hand handlar om att besluta sig för att bedriva ett kärnkraftsprogram, sade Nyarko enligt Ghana Business News.

Enligt Nyarko har Ghana fått godkänt av IAEA, den internationella atomenergi-kommissionen, för att ha uppfyllt de 19 infrastrukturella kraven för ett kärnkraftsprogram.

Läs även: Magnus Hansson: Är det något fel med Sveriges elproduktion?

Det västafrikanska landet har stora oljefyndigheter som beräknas uppgå till mellan fem och sju miljarder fat. Det gör Ghana till Afrikas sjätte största oljeproducent.

William Owuraku Aidoo, Ghanas minister för energi och bränsle, sade efter mötet med Nyarko att kärnkraft inte var så farligt som det tidigare framstått för allmänheten, och uppmanade till en förändrad syn på kärnkraft.

I sin senaste rapport rekommenderar FN:s klimatpanel världens länder att bygga nya kärnkraftsverk för att klara klimatmålet.

– Varken kärnkraften eller förnyelsebara energikällor byggs ut i den takt som behövs för att vi ska få bort de fossila utsläppen och klara klimatmålen, säger Laura Cozzi, chef för energianalyser på IEA, internationella energirådet.

Isabella Lövin (MP), Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, håller dock inte med FN:s klimatpanel.

– Det finns egentligen ingen beräkning som säger att kärnkraften är mer konkurrenskraftig rent ekonomiskt mot den förnybara energin. Så det är en väldigt dålig ekonomisk affär att investera i ny kärnkraft, som är väldigt dyr, sade Lövin till TT när klimatpanelen presenterade sin rapport.

Allt tyder också på att Sverige går vidare med planerna på att avveckla kärnkraften. En av kärnkraftverket Ringhals reaktorer ska stängas i år, och en annan ska stängas nästa år, 2020.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag