Göteborg vädjar till grannkomuner: Ta över våra migranter
Göteborgs rödgröna styre skriver ett brev till samtliga övriga 48 kommuner i Västergötlands län där man vädjar om att de ska ta över de migranter som kommit till Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter.
”Är er kommun intresserad av att ta emot fler flyktingar än de som är eller kommer att bli anvisade till er för 2024, återkom till undertecknad senast 20 september 2023” står det att läsa i brevet, under rubriken ”Förfrågan om ett ökat flyktingmottagande”.
Antalet migranter som en kommun är skyldig att ta emot bestäms av Länsstyrelsen och benämns som ”kommuntal”, och sedan 2016 har Göteborgs kommuntal sjunkit från omkring tusen personer till 82 personer under 2023. Men ändå tycker stadens rödgröna styre alltså att det är för många.
– Om man tittar i ett historiskt perspektiv och backar tre årtionden har Göteborg tagit ett enormt ansvar. Så det handlar inte om den enskilda siffran ett visst år, utan för att kunna jobba med det bra över tid så vi inte spär på segregationen, säger Jonas Attenius (S) till Dagens Nyheter.
Dagens Nyheter: Är det ett behov av en slags paus i flyktingmottagandet för Göteborg som är andemeningen med brevet?
– Nej, det tycker jag inte. Tittar vi på flyktingmottagandet nationellt nu så är det ju på en låg nivå. Sen är det ju ingen hemlighet, om man tittar på det rödgröna styrets partier i Göteborg, så har vi olika migrationspolitik. Men vi är överens om att mottagandet i vår stad ska genomföras på ett värdigt sätt, och inte öka segregationen.
Moderaternas gruppledare i Göteborg Axel Josefson säger till Dagens Nyheter att det ”naturligtvis är lätt att instämma i att det vore bra med en jämnare fördelning av ansvaret”.
– Men jag tror inte att ett brev till kranskommunerna är lösningen. Det viktigaste är inte heller att bli av med skötsamma människor som sökt sig hit. I stället borde insatserna riktas mot att vräka de gängkriminella som terroriserar både infödda och inflyttade i deras bostadsområden, menar han.
Från grannkommunen Härryda, med Mölnycke som centralort, är beskedet till Göteborg ett ”nej”.
– Det är inte aktuellt för Härrydas del. Vi hade sex gånger högre tilldelning per capita än Göteborg 2023, säger Per Vorberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Härryda till Dagens Nyheter.
Läs även: Gräddfil till bostad för migranter i Göteborg: ”En känga mot alla som köar”