Gräddfil till bostad för migranter i Göteborg: ”En känga mot alla som köar”

Bild: Oppnamoderater.se/Pär Henning
  • Tisdag 28 feb 2023 2023-02-28
E-post 0

Socialdemokraterna i Göteborg gör en helomvändning och säger nu ja till Vänsterpartiets krav om att nyanlända barnfamiljers tillfälliga bostadskontrakt ska omvandlas till förtstahandskontrakt, om de uppfyller vissa motkrav. Beslutet sågas av oppositionen som menar att det är orättvist mot alla andra i bostadskön.
–Det här är en känga mot alla som köar, säger Zagros Hama (M) till Nyheter Idag.

Det var på måndagen som exploateringsnämnden i Göteborgs stad beslutade om omvandlingen till förstahandskontrakt för nyanlända barnfamiljer.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har de senaste åren drivit frågan i kommunfullmäktige utan att få som de velat. Men när man nu styr staden tillsammans med S har man fått igenom kravet.

– Detta är ett stort steg framåt för Göteborg. Det är mycket billigare att låta barnfamiljerna bo kvar än att tvinga dem flytta från nödlösning till nödlösning, som vi vet försämrar barnens hälsa, välmående och skolgång. Nu ger vi dem möjligheten till ett permanent boende i samma områden där de redan hunnit få in foten, säger kommunalrådet Jenny Broman (V) till Dagens Nyheter.

Med hjälp av vågmästaren Centerpartiet fick de rödgröna en majoritet i den ansvariga nämnden, vilket gjorde att de kunde driva igenom förslaget.

– Det är sant att vi nu låter några gå före andra som stått längre i bostadskön och man kan absolut tycka att det är orättvist. Så beslutet var inte självklart, säger ledamoten Hans Arby (C) till DN.

För att deras tillfälliga kontrakt ska bli förstahandskontrakt måste de boende emellertid leva upp till vissa krav. Bland annat måste man ha deltagit i svenskundervisning, varit skötsam i bostaden samt inte ägnat sig åt grov eller allvarlig brottslighet.

S var tidigare emot att nyanlända skulle erbjudas permanenta kontrakt i staden. Men den hållningen släpper man nu i samarbetet med V och MP.

– Vår ingång har varit att vi vill sluta placera flyktingar i redan segregerade områden. Men visst, i politiken är det alltid ett kompromissande. Ändå innebär det här inget jättestort avsteg från vår tidigare position. Det handlar om barnfamiljer som har rotat sig, skötsamma familjer, säger exploateringsnämndens ordförande Robert Hammarstrand (S) till DN.

”Pratar väldigt mycket om ett jämlikt Göteborg”

Beslutet möter hård kritik från oppositionen i staden, som menar att det är orättvist att nyanlända får gå före i bostadskön.

– Man pratar väldigt mycket om ett jämlikt Göteborg, och ett jämlikt Göteborg innebär att det ska vara just jämlikt. Man kan inte prioritera och ge gräddfil till en grupp över en annan, säger Zagros Hama (M), ledamot i kommunfullmäktige, till Nyheter Idag.

– Det finns hundratals människor som söker bostad och har köat i flera år, tiotals år nästan. Det här är en känga mot alla som köar och väntar på att få en hyresrätt för att det kommer en annan grupp som prioriteras, fortsätter han.

De berörda familjerna anvisades till Göteborg enligt bosättningslagen, som ger nyanlända rätt till tillfällig bostad i två år. Tidsfristen har därefter förlängts till sex och ett halvt år. Men familjerna har under denna tid inte lyckats ordna eget boende.

Enligt oppositionen hade det varit en bättre lösning att låta dem omfattas av samma sociala skyddsnät som övriga barnfamiljer istället för att ge dem en gräddfil i bostadskön.

– Det här är människor som har haft över sex år på sig nu att försöka ordna boende. Och det vi hade velat se är att man helt enkelt säger upp nu när kontrakten löper ut, att man får ta och söka boende själv. I de fall man inte har möjlighet att göra det får socialtjänsten träda in med olika sociala resurser, säger Hama.

Läs även: Rödgrönt Göteborgsstyre vill placera migranter i ”de välmående områdena”

Läs även: S i Göteborg: Majoriteten i utsatta områden ska ha svenska som modersmål

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag