Greker har fått nog: Strejkar mot överfulla migrantläger

Syriska och irakiska migranter kommer till Lesbos 2015. Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 24 jan 2020 2020-01-24
E-post

Grekiska öbor strejkade och demonstrerade på onsdagen mot att migranter interneras på öarna under slagorden ”Vi vill ha våra öar tillbaka, vi vill ha våra liv tillbaka”. Den grekiska regeringen har tidigare sagt att 10 000 migranter ska utvisas under 2020. 

Invånare på de grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios gick ut i strejk på onsdagen i protest mot migrantlägren på öarna, rapporterar Deutsche Welle. 

Butiker och offentlig service höll stängt medan öbor demonstrerade med den grekiska flaggan under slagorden ”Vi vill ha våra öar tillbaka, vi vill ha våra liv tillbaka”.

Läs även: Rekordmånga migranter till Grekland

Fackförbund och lokala jurister krävde att regeringen omedelbart transporterar migranter som registrerats från de överfulla lägren på öarna till fastlandet. En del av lägren har upp till tio gånger fler migranter internerade än man har kapacitet för.

I ett inlägg på Twitter konstaterar Deutsche Welles korrespondent Max Zander att deltagandet i den invandringskritiska demonstrationen på Lesbos är ”massivt”.

– Vi kan inte fortsätta att acceptera den här situationen i vår lilla stad, säger Giorgos Stantzos, Borgmästare i Vathy, den största staden på ön Samos.

– Vår ö kan inte längre vara en plats för förlorade själar och lidande människor, säger den regionala guvernören för norra egeiska havsregionen Kostas Moutzouris till den grekiska radiostationen ERT Open.

Läs även: Nya flyktingvågor på väg mot Grekland – Tusentals strömmar in från Turkiet

Borgmästare och guvernörer från området planerar att resa till Aten på torsdagen för att presentera sina krav för regeringen.

Den grekiska regeringen, som leds av den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis, sade i oktober att man planerar att utvisa 10 000 migranter under 2020 som en del av en hårdare linje mot migration.

Läs även: Här deporteras flyktingarna från Grekland tillbaka till Turkiet

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag