Rekordmånga migranter till Grekland
LESBOS Antalet migranter som kommer från Turkiet till Grekland är det högsta sedan migrationskrisen. Samtidigt demonstrerar syrier vid den turkiska gränsen och kräver att få komma in för att ta sig vidare till Europa.
Över 600 migranter kom till den grekiska ön Lesbos på torsdagen, rapporterar Telegraph. Det är det högsta antalet sedan migrationskrisen. På ett sextiotal gummibåtar tog sig omkring 650 migranter, mestadels syrier och afghaner, till Lesbos. 240 av migranterna ska vara barn.
– Det förvånar oss. Det är väldigt ovanligt med så många båtar på samma gång, det är en avvikelse. Det är det högsta antalet på en enda dag på tre år. Vi kan inte säga säkert vad det beror på, säger Boris Cheshirkov, talesperson för FN:s migrationsbyrå i Grekland, till Telegraph.
– Vanligtvis är de faktorer som driver folk att korsa havet från Turkiet varmt väder och ökad osäkerhet i deras hemländer, som Syrien och Afghanistan, säger Cheshirkov.
Hundratals migranter kommer från Turkiet till Grekland varje vecka, trots ett avtal mellan EU och Turkiet, som innebar att Turkiet får stora bidrag för att stoppa flödet av migranter över Egeiska havet. Och den senaste tiden har antalet ökat.
Läs även: Polska budskapet till migranter: ”Vill du inte bli skjuten – kom inte till vår landsgräns”
Under de första två veckorna i augusti kom 1 929 migranter till Lesbos, jämfört med 479 under samma period 2018. Sammanlagt kring 10 000 migranter förvaras nu i förvaringscentret i Moria, som fått kritik av humanitära organisationer för att vara överbefolkad, farlig och inhuman.
Grekland utrikesminister Nikos Dendias har uttryckt Greklands ”stora missnöje” till Turkiets ambassadör i landet efter den senaste tidens ökning i antal migranter som kommer till Grekland. Turkiets ambassadör ska ha försäkrat att Turiket fortfarande följet avtalet och inte har ändrat sin politik, enligt Telegraph.
På fredagen varnade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu för att den syriska regimens pågående attack på Idlib, som fortfarande hålls av rebeller, kan utlösa ännu en migrantvåg mot Europa.
Samma dag demonstrerade tusentals syrier vid den stängda gränsen mellan Turkiet och Syrien och krävde att få komma in i Turkiet, där över 3 miljoner migranter redan befinner sig. Ett antal lyckades ta sig förbi gränshinder, men besköts med tårgas och kulor av turkiska styrkor.
Turkiet stödde tidigare syriska rebeller i kriget mot Bashar al-Assads ryskstödda regim. På senare tid har Turkiet emellertid närmat sig Ryssland politiskt.
På torsdagen fotograferades Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan när han åt glass med Rysslands president Vladimir Putin, ett fotografi som brändes av syriska demonstranter.
– Du har gjort oss besvikna och kan inte skydda oss, så öppnar dina gränser. Låt oss ta oss till Europa, ropade en demonstrant enligt Telegraph.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.