Gröna partiernas skattesänkning sågas: ”Räcker till en pizza i månaden”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 5 sep 2019 2019-09-05
E-post 1078

Både Centerpartiet och Miljöpartiet tar åt sig äran för den kommande skattesänkningen för glesbygden på upp till 137 kronor i månaden. Men sänkningen får kritik, bland annat av kommunstyrelsens ordförande i den berörda kommunen Bräcke som konstaterar att sänkningen räcker till en pizza i månaden.

På onsdagen presenterade Centerpartiets partiledare Annie Lööf en riktad skattesänkning för invånare i vissa glesbygdskommuner på 1 650 kronor om året.

– Vi ser en skatteklyfta mellan stad och land. Glesbygdskommuner har mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige och samtidigt får just de kommuninnevånarna sämre service tillbaka. Då tycker vi att det är rimligt att göra en riktad skattesänkning till de nästan nio hundra tusen människor som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i Sverige, sade Annie Lööf enligt SVT.

Omkring 830 000 personer, som bor i glesbygdsområden i norra och västra Sverige, kommer att få en skattesänkning på som mest 137 kr per månad.

Läs även: Lööf i ”bra möte” med fackbossen ”Kålle”

Förslaget presenterades av Annie Lööf på Almedalsveckan under sommaren, men C har inte fått igenom hela sitt förslag. Framförallt är skattesänkningen mindre än C:s ursprungliga förslag på 310 kronor per månad, och berör dessutom färre kommuner.

Men även Miljöpartiet vill ta åt sig äran för skattesänkningen. MP:s språkrör Per Bolund, som också är finansmarknads- och bostadsminister, skriver i ett inlägg på Twitter att ”ett viktigt förslag från Miljöpartiets valmanifest genomförs nu”.

Bolund länkar även till ett inlägg från Miljöpartiets hemsida där man bland annat skriver att ”vissa delar av Sverige har andra förutsättningar än resten av landet. Nu sänker vi skatten för de som bor där avstånden är längre och tillgången till service är sämre.”

Men alla är inte imponerade av de gröna partiernas skattesänkning. Jörgen Persson (S),  är kommunstyrelsens ordförande i Bräcke, som berörs av skattesänkningen.

– 137 kronor räcker till en pizza i månaden. Det hade kanske varit trevligt – om våra medborgare hade haft en pizzeria att gå till. Men den servicen är borta sedan länge, som så mycket annat, säger Persson till Expressen.

Läs även: Lööf kräver att M och KD väljer sida: Oss eller SD

Skattesänkningen, som förhandlat fram av partierna inom Januariöverenskommelsen, S, C, L, M och MP, får även kritik av Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Jag är helt övertygad om att medlemmarna i Kommunal hellre hade sett fler kollegor. För 1,35 miljarder kronor som skattesänkningen kostar hade man kunnat anställa 3 100 undersköterskor, säger Baudin till Expressen. 

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag