GW om ”Sverige är fullt” – hänvisar till Norrlands inland

Foto: Skärmdump från TV4 Play / Nyheter Idag
  • Söndag 8 mar 2020 2020-03-08
E-post 4512

SVERIGE I TV4:s Nyhetsmorgon konstaterar Leif GW Persson att Jimmie Åkesson inte gjorde sig skyldig till brotten osant intygande eller hets mot folkgrupp när han delade ut flygblad i Turkiet. Han tar också upp påståendet att Sverige är ”fullt” – och pekar på Norrlands inland.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har polisanmälts för att ha delat ut flygblad med budskapet ”Sverige är fullt” till migranter i Turkiet. Kritikerna menar att han har gjort sig skyldig till osant intygande genom att signera flygbladen med ”svenska folket”.

Läs mer: Polisanmälde Åkesson – nu kan advokaten själv bli anmäld

Men Åkesson kan vara lugn, om man får tro Leif GW Persson.

– Är detta osant intygande? Svaret på det är mycket enkelt – det är det inte. Det är till och med så enkelt juridiskt att jag är förvånad över att en advokat gör en sådan anmälan. Det vittnar om en betydande okunskap, säger kriminologen.

Det har också spekulerats om att Åkessons flygblad kan strida mot lagen om hets mot folkgrupp. Men även där konstaterar Leif GW Persson att misstankarna saknar grund.

– Detta är mycket långt ifrån det som krävs för att det ska handla om hets mot folkgrupp.

Däremot verkar kriminologen tveksam till budskapet på flygbladen – att migranterna bör hålla sig undan för att Sverige är ”fullt”.

– Det är en nästan klassisk ursvensk tanke. Möjligtvis vittnar det om att han aldrig varit i Norrlands inland, men det är en annan femma, säger Persson skrattande.

Läs även: Hemlig ljudupptagning avslöjar: Svarar ”ja” när Åkesson frågar om han är gripen

Stöd Nyheter Idag

Hejsan!

Vill du stödja Nyheter Idag så att vi kan fortsätta att gräva fram all den där skiten som man annars gärna sopar under mattan? Då borde du verkligen bli PLUS-kund så att vi kan ta det här till nästa nivå.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag