Hallå där Ronie Berggren, som firar avsnitt 1 000 med podden Amerikanska Nyhetsanalyser

Foto: Privat
  • Tisdag 31 Dec 2019 2019-12-31
E-post 238

Hej Ronie Berggren, krönikör hos Nyheter Idag och konservativ opinionsbildare. Du sänder avsnitt nummer 1 000 av podden Amerikanska nyhetsanalyser på nyårsafton. Vad var det som fick dig att börja podda en gång i tiden?

– Mitt nördiga USA-intresse som jag haft sedan gymnasietiden på slutet av 1990-talet, och min önskan att balansera svensk media som inte klarar av att skildra amerikansk politik balanserat utan i princip bara är en megafon för Demokraternas världsbild.

– Från början var Amerikanska nyhetsanalyser enbart en blogg. Mellan 2008 och 2016 skrev jag över 15 000 blogginlägg primärt om amerikansk politik ur ett konservativt perspektiv.

2012 kände jag att jag ville pröva något nytt och startade en podcast på samma tema som bloggen. Med poddradioformatet ville jag även testa att matcha svensk Public Service vilket jag i synnerhet gjort med min rapportering om det pågående USA-valet med till dags dato 73 avsnitt specifikt om USA-valet 2020 där jag försöker skildra Demokraterna rättvist och nyanserat trots att jag inte håller med dem.

Vad var svårast med att podda från början?

– Jag är ju i grunden inte alls mediatränad. Så jag var nervös. Både för att prata och intervjua och i synnerhet på engelska. Det är jag inte längre. Men det tog typ 1 000 poddavsnitt att komma dit, haha.

Vilken är ditt eget favoritavsnitt?

Jag gillar mina temaserier. Jag nämnde serien om USA-valet 2020. Men en annan serie är den om Brexit, där jag tillsammans med min kollega John Gustavsson poddat ur ett pro-Brexit-perspektiv ända sedan 2012, med intervjuer bland annat med den brittiske EU-parlamentarikern Daniel Hannan, som är en av arkitekterna bakom Brexit. Det är en Brexit-bevakning av ett slag som är helt unikt i Sverige, så jag rekommenderar två avsnitt från den serien: Dels avsnitt 23 från 2013, där jag intervjuar Hannan om Europas behov av EU-kritisk konservatism och därtill avsnitt 861 från i somras där John Gustavsson gör en ingående skildring av Storbritanniens 40-åriga destruktiva EU-förhållande .

Under 2020 är det presidentval. Vem blir demokraternas motkandidat till Trump?

– Just nu ser det ut att stå mellan Joe Biden som ledare för den moderata falangen och Bernie Sanders, som blivit pigg och gjort ett rejält uppsving sedan han genomgick sin hjärtoperation i början av oktober. Sanders har tagit över ledartröjan på den demokratiska vänsterkanten från Elizabeth Warren. Warren ska inte räknas ut. Inte heller Pete Buttigieg, borgmästaren från staden South Bend i Indiana som kom från ingenstans och leder i de tidiga primärvalsdelstaterna. Han har emellertid väldigt svårt med svarta väljare, så vi får se hur långt han kan komma.

Är det någon av dem som kan vinna över Trump?

– Det ser svårt ut. I synnerhet så länge Demokraterna fortsätter förneka verkligheten; Att ekonomin faktiskt går bra och amerikaner faktiskt fått det bättre under Trump. Ska Demokraterna vinna så måste de hitta en bättre taktik. Men under 2020 så kör det ju i gång på allvar, så vi får se. En sak är säker – i amerikansk politik kan verkligen vad som helst hända. Jag tror Trump vinner omvalet, men det går absolut inte att veta med säkerhet.

Till sist, vad ska avsnitt 1 000 handla om?

– Jag kommer att tala om behovet av att lyfta fram konservativa ledare och bygga upp en konservativ rörelse i Sverige och Europa för att rädda Västvärlden från en snabbt annalkande världstotalitarism. En världstotalitarism i många olika skepnader; islamism, men också ett snabbt växande totalitärt Kina. Och jag kommer att tala om det utifrån ett populärkulturellt perspektiv, med avstamp i Sagan om Ringen och Star Wars.

Här är Ronie Berggrens avsnitt 1 000. Det finns även på Itunes och andra vanliga poddspelare.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag