Han är dockvärldens Leonardo da Vinci

  • Fredag 11 jul 2014 2014-07-11
E-post 0

Dockmålaren Noel Cruz  får beröm av hela världen för sina kreationer. Han är den växande kändisen som sålde en docka för nästan 30 000 kronor.

Noel Cruz är en konstnär från Filippinerna som har gjort karriär som dockmålare. Han målar om dockor till att likna kändisar och filmkaraktärer. Varje docka målas för hand och är unik; ingen docka är den andra lik.

– Tillfredsställelsen av att inte bara kunna återskapa en persons likheter utan också kunna återskapa det i tredimensionell miniatyrform, genom dockor och actionfigurer,  är det som jag anser vara omätligt, berättar Noel på sin Deviantart-sida.

Kvalitet kostar

Noel säljer de flesta av sina dockor och han har nästan 1000 följare som bevakar hans Ebay-konto som han haft sen 1999 i väntan på hans nästa auktion. Dockorna brukar säljas för mellan 500 och 3500 dollar, vilket motsvarar ca 3400 – 24000kr. En docka såldes för 4300 dollar, 29137 kr.

– Ommålning är inte ett vanligt mainstream-artistiskt område, men jag är oerhört tacksam över att det börjat få det erkännande som det förtjänat de senaste tio åren.

Populär på sociala medier

Noel Cruz har byggt mycket av sitt kändisskap och sin prisnivå via sociala medier. Med sin egen blogg och egna konton på Twitter, Instagram, Tumblr, Deviantart, Flickr och Facebook, där han har över 50 000 gillningar, sprids bilder av hans verk som  löpeld efter varje nymålad karaktär.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag