Han är terrorpappan från Göteborg som njuter av att mörda icke-muslimer – Åtalas för halshuggningar i Syrien

  • Måndag 23 Nov 2015 2015-11-23
E-post 4167

GÖTEBORG Idag väcktes åtal mot två män, 30 och 32 år gamla, misstänkta för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord i Syrien. Tillsammans har de båda männen krigat för en islamistisk terrorgruppering och i samband med det mördat minst två män.

De åtalade, 32-årige Hassan Mostafa Al-Mandlawi och 30-årige Al Amin Sultan, kom under 80- och 90-talen som flyktingar till Sverige från Irak respektive Etiopien. Då kom de tillsammans med sina familjer och idag har den äldre av dem, Al-Mandlawi, själv familj och fyra barn. Båda männen är uppväxta i Sverige och sedan många år tillbaka svenska medborgare.

Våren 2013 reste de till Syrien för att delta i kriget mot den syriska regeringen och anslöt sig till en av de många islamistiska terrorgrupper som än idag härjar i landet. Någon gång under våren har de båda terroristerna, tillsammans med flera andra islamister, mördat två tillfångatagna arbetare i ett industriområde i Aleppo genom att skära halsen av dem. Det enda ”fel” de mördade männen tycks ha gjort sig skyldiga till var att de var anställda av ett oljebolag som ägs av den syriska staten.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att ”Al-Mandlawi och Sultan har båda uttryckt glädje över gärningarna”, syftande på de brutala morden.

Polisens utredare har haft stor hjälp av att de båda islamisterna dokumenterat sina brott. Det finns såväl filmer som bilder som skildrar de mycket otäcka morden.

De mördade männen arbetade på Syrian Petroleum Company (SPC).

De mördade männen arbetade på Syrian Petroleum Company (SPC).

Upptäcktes av en slump

I nästan två års tid kunde de båda islamisterna, trots de brutala illdåd de begått under sin terrorresa till Syrien, röra sig fritt på Göteborgs gator. Det var en kombination av slump, männens kriminella bakgrund och inte minst klantighet som gjorde att polisen kom dem på spåren.

Tidigare i år misstänktes Sultan för utpressning i ett helt annat mål. Därför gjorde polisen en husrannsakan mot hans lägenhet där bland annat ett USB-minne med bilder och videoklipp från hans resa till Syrien beslagtogs. Och det är dessa bilder och filmer som avslöjar de brott han och Al-Mandlawi gjort sig skyldiga till.

Tycker om att mörda icke-muslimer

I en av de filmer polisen säkrat på USB-minnet ses Al-Mandlawi slakta en kyckling. Samtidigt berättar han för kameran att han tycker att det är mycket roligare att döda en människa, eller ”slakta en kaffer”, eftersom de låter som en gris när de blir mördade. Kaffer är ett muslimskt ord som syftar på icke-muslimer.

Han avslutar videoklippet med att säga att det är ”en helt annan njutning att döda en människa”.

Al-Mandlawis fru har i polisförhör erkänt att det var hon som höll i kameran medan hennes man slaktade kycklingen. Själv hävdar han dock att det inte är han utan någon annan i videoklippet som på förortsgöteborgska pratar om att mörda icke-muslimer.

– Det är någon annan, säger han till polisen.

Artikeln är rättad. I videoklippet slaktar Al-Mandlawi en kyckling, ingenting annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag