Här fångas syra-attacken på film

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 24 jun 2019 2019-06-24
E-post 806

LONDON Två män attackerades med frätande syra efter en biljakt i London. Attacken fångades på film som spreds på sociala medier, där man ser de attackerade männen få hjälp av förbipasserande med att skölja bort syran med vatten.

En film som sprids på sociala medier visar hur två män i en bil attackeras med syra i London på fredag kväll. Enligt vittnen föregicks attacken av en biljakt på Cricketfield Road som slutade med att ena bilen körde in i en vägg, rapporterar Metro UK. 

Föraren i den andra bilen gick fram till förarsidan och kastade in den frätande syran på männen i den krockskadade bilen, och körde sedan i väg.

De två männen kom ut ur bilen och tog av sig sina kläder, och fick sedan hjälp av förbipasserande att skölja bort den frätande syran med vatten.

Läs även: Somalier i London skickar sina barn till Östafrika för att undvika knivvåld

Polis tillkallades till platsen och de attackerande männen, som är i 20-års-åldern, togs till sjukhus, där deras skador bedömdes som ”ej livshotande”, enligt uttalande från polis.

Ett av offren för syra-attacken ska enligt Daily Mail ha kommenterat om händelsen i en film på Snapchat. En man ler mot kameran och säger att ”You fucked up, you should’ve killed me”.

Bara några timmar tidigare utfördes en annan syra-attack i Walthamstow i nordöstra London, där en 45-årig marknadsförsäljare attackerades med syra av två personer klädda i Burkas, enligt Metro UK.

Den angripna mannen sprang in på en närliggande butik med händerna för ansiktet medan angriparna lämnade platsen i en bil, uppgav vittnen. Butikspersonal hällde vatten i mannens ansikte tills ambulans kom till platsen.

Läs även: Lesbiskt par ville inte kyssas – misshandlades av gäng

Syra-attacker har tidigare varit vanligast i södra Asien, där Bangladesh länge haft flest syra-attacker i världen.

Där används syra framförallt mot kvinnor som exempelvis vägrat giftermål eller värjt sig från sexuella närmanden. Syra-attacker är också vanliga i Indien och Pakistan.

Idag har emellertid Storbritannien bland de högsta antalet syra-attacker i världen, och de flesta sker i London, där 465 syra-attacker rapporterades år 2017.

Till skillnad från i Bangladesh är de flesta offer för syra-attacker i Storbritannien män och attackerna kan ofta kopplas till gängvåld.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag