Här skjuts bombhotaren på Malmö Central

  • Onsdag 24 jul 2019 2019-07-24
E-post 323

MALMÖ Idag väcktes åtal mot den 44-årige man som i mitten av juni skapade panik på Malmö Central då han påstod sig vara beväpnad och skulle spränga en bomb. En polis var tvungen att sätta tre kulor i honom, men det visade sig att hoten var tomma.

Den 10 juni på förmiddagen kliver en man fram till informationsdisken på Malmö C och säger på engelska att han har en bomb, och sedan går han runt och säger detta till flera andra personer på stationen.

Två ordningsvakter tillkallas och börjar prata med mannen. De beskriver honom som nervös och uppjagad och försöker hålla ryggen fri. Flera gånger säger han på engelska att han har en bomb och en pistol, och hela tiden har han högerhanden nedstoppad i en väska, som om han hade ett vapen där. Bägge ordningsvakter uppger att de kände fara för sina liv, och den ena säger att hon var säker på att hon skulle dö.

Läs även: Nya Malmöleken: Bomb eller åska?

Efter en kort stund anländer polis till platsen, och då mannen inte reagerar på uppmaningar att visa bägge händer utan istället fortsätter att skrika och vara aggressiv skjuter en av poliserna honom i benet, men mannen reagerar inte. Ytterligare ett skott i benet. Fortfarande ingen reaktion. Vid det tredje skottet ramlar han omkull men är snabbt uppe igen, varpå poliser rusar fram med batong och OC-sprej och fäller honom till marken med ett slag i ryggen.

Det visar sig senare att mannen varken har bomb eller pistol i sina väskor, men det krävdes att hela stationen och ett stort område runt omkring stängdes av medan bombgruppen sköt sönder den väska som troddes innehålla en bomb.

EN oväntad gärningsmannen

Mannen är 44 år gammal och har medborgarskap i Serbien, Kroatien och Italien, men efter nästan 20 års arbete som kypare i Rom kom han till Sverige 2018 för att arbeta med trädgårdsskötsel åt en nästkusin. Personer i hans omgivning chockades då de fick höra vad han gjort och hade ingen förklaring till hans agerande. Han beskrivs som lugn och social. Han tycker om att mecka med cyklar, läsa och lyssna på musik.

En kort tid innan händelserna på Malmö C hade han tillsammans med en svensk kvinna besökt ett bröllop i Kroatien, och kvinnan berättar i förhör att han började uppträda konstigt medan de var där. Han verkade bitvis paranoid och psykotisk, och det framkommer senare att han planerat att flytta tillbaka till Kroatien, men det är oklart varför.

Läs även: Psykiskt sjuk eritrean försökte strypa barn – utvisas inte

Den aktuella dagen skall han enligt egen uppgift ha varit på väg till flygplatsen för att ta sig till hemlandet, men började lägga märke till att många personer hade öronsnäckor, vilket han upplevde som skrämmande, och han drabbades av panik. Av det som utspelade sig på Malmö C har han endast fragmentariska minnesbilder.

Psykosen fortsätter i häktet

Nägra dagar senare är han inlåst på häktet där han har insisterat på att sköta om sin sår själv, men så ändrar han sig och vill uppsöka sjukvård. Då två häktesvakter skall föra honom dit ändrar han sig plötsligt och vill inte längre, varpå han sparkar av sig sina skor och springer i motsatt riktning. Andra vårdare hindrar honom, men han ger sig på dem med knytnävsslag, och det krävs att flertalet vårdare slänger sig på honom för att kontrollera situationen.

Kalabalik på häktet.

 

– Vi ligger där och det kommer fler människor. Jag känner inte att han slappnar av, han är jättestark. Jag ligger på honom och folk ligger och håller honom men det känns som att han ska resa sig upp. Det känns som att han har sån styrka, berättar en av vårdarna i förhör.

Själv förklarar 44-åringen i förhör att vakterna hånskrattat åt honom flera gånger, och att han på väg till sjukvårdsrummet fick syn på en tallrik på golvet och blev rädd att vakterna skulle döda honom.

Läs även: Psykolog plågade sin flickvän psykiskt och fysiskt – nu blir han själv ett fall för psykiatrin

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, och även om resultatet än så länge är belagt med sekretess framstår han i förhören inte som en man vid sunda vätskor.

Han åtalas nu för grovt olaga hot och våld mot tjänsteman. Han är tidigare ostraffad i både Sverige och utomlands.

Läs även: Gick runt i parken med kniv i handen – ville bli dödad av polis

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag