Gick runt i parken med kniv i handen – ville bli dödad av polis

Personerna på bilden har ingen koppling till fallet. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 14 dec 2018 2018-12-14
E-post 103

MALMÖ Tom hade varit vaken i fem dygn, påverkad av diazepam och amfetamin. Han ville dö, men att drunkna var för jobbigt, så istället ville han attackera civilpoliser med kniv för att bli skjuten. Idag kom domen.

Klockan åtta på morgonen den 5 november kallas polisen till Rönneholmsparken i Malmö då Tom gick runt med kniv i handen som han riktade mot folk på ett hotfullt sätt. Två civilpoliser som befinner sig i närheten hittar honom snabbt och närmar sig med dragna vapen. De ropar att de är poliser och att han skall lägga ned kniven som han håller i brösthöjd, men under en tid vägrar Tom att göra som han blir tillsagd. Bägge poliserna uppger efteråt att om han hade rört sig skulle de utan att tveka ha skjutit.

– Jag har varit i en sådan här situation tidigare, i en exakt likadan. I det fallet rörde han sig och då sköt vi. Så det hade inte varit någon tvekan om att jag hade skjutit honom här också, säger en av poliserna i förhör.

Bägge poliser som var med vid ingripandet uppfattade också Tom som psykiskt instabil.

– Att han var kraftigt psyksjuk, det var min absolut första reaktion. Det var att han hade tappat det totalt. Han var inte verkligen som du och jag, han var i annan värld. Han var inte i samma verklighet som jag. Det syntes verkligen att han inte mådde bra, berättar en av poliserna i förhör.

När Tom brottats ned uppgav han att han ville hugga civilpoliser och sade att de var tvungna att döda honom, och pratade rörigt om att han varit förföljd av civilpoliser hela dagen. Han fördes till psykakuten, där han pratade om att döda barn för att få dit civilpoliser han kunde hugga. Han skulle senare berätta att han var trött på att ”civila personer, troligen poliser springer runt och spärrar av Pildammsparken och sen säger de att Tom är farlig och pratat skit om Tom. När Tom säger till att de ska visa legitimation springer de iväg. Tom tänker att han ska hugga dem så slutar de i alla fall att snacka skit.”

Läs även: Psykiskt sjuk eritrean försökte strypa barn – utvisas inte

Att Tom inte gjorde verklighet av sin plan om att bli skjuten förklarar han med att han såg att den ena polisen plockade fram pepparsprejen.

– Det hoppar ut två poliser som skriker på mig att släppa kniven sen håller någon på med sin pepparspray och då tänkte jag att det inte var lönt och då släppte jag kniven. (…) Som sagt var ju syftet att bli skjuten och det är ingen ide att få elpistoler eller pepparspray på sig, säger Tom i förhör.

I en sammanfattning av samtalet på psykakuten står att läsa ”Tom är trött på ha det som han har det men att hoppa i vattnet och drunkna tar för lång tid och det vill inte Tom. Han vill göra något och sen efter det kommer det att gå fort. Tom säger att han kan ta en kniv och hugga några barn och när polisen sen kommer till platsen kommer det att gå fort.”

Till Sydsvenskan säger Hampus Ralfnert, yttre befäl i Malmö, att företeelsen ”suicide by cop” var okänd för honom när han började arbeta som polis för 12 år sedan, men att det har blivit en del av vardagen i arbetet.

– Nu får vi ändå någon gång om månaden kännedom om att folk uttalat sig på det sättet när vi haft med dem att göra. Att de säger att ”nästa gång kommer jag inte att ge mig, då får ni skjuta ihjäl mig”, säger han till Sydsvenskan.

På psykakuten träffar Tom en AT-läkare som ringer en annan läkare som skall ha haft tidigare kontakt med Tom för att fråga om Tom skall tvångsomhändertas. Som en närvarande polis skriver:

”Efter det samtalet kom [AT-läkaren] tillbaka till rummet och berättade att Tom inte skulle läggas in då han inte uttalade någon livsleda, utgjorde någon fara för någon annan samt att han var kognitivt adekvat. Jag blev extremt förbannad av de besluten som läkarna tog och följde med in på deras expedition och förklarade att mina kollegor precis varit väldigt nära att skjuta Tom då han hade gått emot dem med kniv och inte gjort som de sa.”

Istället låstes han in på Rättscentrum, och ett par dagar senare häktades han, misstänkt för förberedelse till mord.

Tom är 31 år gammal och har tillbringat nästan sju år fram och tillbaka inom rättspsykiatrin och lider av diagnosticerad paranoid schizofreni. Han dömdes 2014 till skyddstillsyn för försök till rån då han under hot försökte få pengar av en ICA-kassörska. Ur domen från 2014:

”När han mötte kassörskan i kassan vid utgången var han ’hög som ett hus’. Han sa att han behövde pengar och att han hade en pistol. Kassörskan frågade vad hon hade gjort honom. Han blev då ställd och insåg vad han höll på att göra. Därefter gick han mot Kronprinsen, där han snattade en golvmopp och en Coca Cola. Han träffade en kvinna, som han stötte till med kvasten.”

Skyddstillsynen omvandlades ett år senare till rättspsykiatrisk vård eftersom han misskött sin behandling, och han åkte sedan in och ut tills han släpptes den 16 oktober. Två veckor senare greps han för att ha burit kniv på allmän plats, och ytterligare några dagar senare gick han alltså runt i Rönneholmsparken med en ny kniv i handen.

Idag dömdes Tom för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn. Han friades för förberedelse till mord då tingsrätten bedömde att hans prat om att döda barn och civilpoliser inte var allvarligt menat, och det är inte heller första gången han framfört liknande hot utan att ha genomfört dem. Redan för åtta år sedan skrev han på forumet Flashback att han skulle ut i parken och döda folk. En rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att Tom led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet, men ej vid tillfället för undersökningen.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag