Hård kritik när regeringen höjer elskatten – igen

Bild: Regeringen.se/Margo Åkermark/CC BY 2.0
  • Torsdag 26 okt 2023 2023-10-26
E-post 0

Regeringen får hård kritik sedan det står klart att man inte kommer pausa det kommande årsskiftets höjning av elskatten, vilket innebär att elskatten kommer chockhöjas två år i rad – trots att både M och KD gick till val på att utlova sänkt elskatt.

Regeringen gick till val på att sänka elkostnaderna för hushåll och företag. Bland annat föreslog Moderaterna en slopad elskatt under vintermånaderna, medan Kristdemokraterna krävde en tillfällig sänkning av elskatten i ett utspel i december 2021.

Idag är både M och KD regeringspartier, och Ebba Busch (KD) är både närings- och energiminister. Utspelen om elskatten från tiden i opposition tycks emellertid bortglömda. Vid årsskiftet genomfördes den största höjningen av elskatten någonsin, från 45 öre per kWh till 49 öre, när skatten justerades upp för inflationen. Höjningen var omkring åtta gånger högre än höjningen ett vanligt år.

Läs även: Idag chockhöjs elskatten trots regeringens skattelöften

Den 28 april i år såg svenska elkonsumenter ut att kunna få en välkommen respit. Då föreslog regeringen en paus för den indexerade höjningen av elskatten för åren 2024 och 2025. Liksom skattehöjningen vid årsskiftet handlar det om den automatiska inflationsuppräkning av skatten som sker om den inte pausas.

Förslaget välkomnades av bland annat Svenskt Näringsliv.

– Vi välkomnar förslaget. Det dämpar ökade priser på el och gynnar därför konkurrenskraften för företag i Sverige, sade Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.

Förslaget var ett av flera som remitterades vid samma tidpunkt, och statsminister Ulf Kristersson klargjorde vid samma tidpunkt att regeringen inte förband sig att genomföra förslagen i höstens budget.

– Det betyder inget ställningstagande alls just nu, sade Kristersson till TT.

Läs även: Inget stopp för höjning av elskatt

Nu står det klart att pausningen uteblir, vilket innebär att elskatten kommer höjas med över nio procent vid årsskiftet och landa på 53,5 öre per Kwh, alltså ännu en chockhöjning för andra året i rad.

Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, menar att den uteblivna pausningen utgör ett löftesbrott från regeringen.

– Det går inte att se som något annat än ett löftesbrott. Därtill ett mycket skadligt sådant. Elskatten är skadlig och borde helt avskaffas, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna till Tidningen Näringslivet.

– Detta kommer slå hårt, inte minst då inflationen varit hög, fortsätter han.

Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen, instämmer i att skattehöjningen kommer bli inflationsdrivande.

– Utifrån regeringens konsekvensanalys i våras kommer ju den uteblivna pausningen bidra till en minskad efterfrågan i ekonomin och en högre inflation än annars. Sammanlagt innebär det cirka tre miljarder i ökade elskattekostnader nästa år, säger han till Tidningen Näringslivet.

Christian Ekström menar att skattehöjningen kommer att slå hårt mot det svenska näringslivet.

– Särskilt företag med hög energiförbrukning och låga marginaler drabbas. Vi har tidigare sett hur bagerier lägger ner. Men det är inte bara företag som tvingas i konkurs om skatten höjs. Det innebär att andra inte utvecklar sin verksamhet och att vissa nya företag aldrig startas. Det gör Sverige fattigare, utan att någon som helst miljönytta uppstår, säger han.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, kallar regeringens ekonomiska politik för ”svårbegriplig och irrationell” med anledning av höjningen av elskatten i en kommentar till Dagens Industri.

– Det känns konstigt att höja elskatten när man vill ha en grön omställning, säger han till tidningen.

I ett inlägg på plattformen X menar Örebropariets partiledare Markus Allard att regeringens skattepolitik kan förklara varför Socialdemokraterna ökar i opinionen.

Höjningen av elskatten får även kritik inom regeringen, där Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Cecilia Rönn kallar beslutet för ”dåligt” och säger att väljarna hade förväntat sig något annat.

– Det är viktigt att vi sätter oss vid förhandlingsbordet igen, säger hon till Dagens Industri.

Läs även: Teimouri (L): Regeringen borde sänka elskatten för alla

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag