Inget stopp för höjning av elskatt

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Lördag 23 sep 2023 2023-09-23
E-post

I våras remitterade regeringen ett förslag om att stoppa den indexerade höjningen av elskatten från och med årsskiftet. Nu uppmärksammar emellertid Energiföretagen att förslaget om pausad höjning inte finns med i höstbudgeten.

Det var den 28 april i år som regeringen skickade ett förslag om att pausa den indexerade höjningen av elskatten för åren 2024 och 2025. Det handlar alltså den automatiska inflationsuppräkning av skatten som sker om den inte pausas.

Förslaget välkomnades av bland annat Svenskt Näringsliv.

– Vi välkomnar förslaget. Det dämpar ökade priser på el och gynnar därför konkurrenskraften för företag i Sverige, sade Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.

Förslaget var bara ett av flera som remitterades vid samma tidpunkt, och statsminister Ulf Kristersson gjorde klart att regeringen inte förband sig att verkligen genomföra samtliga förslag i höstens budget, utan att det handlade om att remittera förslag som man övervägde att inkludera i budgeten.

– Det betyder inget ställningstagande alls just nu, sade Kristersson till TT.

Nu står det dock klart att det inte blir något av den pausade indexeringen av elskatten i höstens budget, vilket Energiföretagen uppmärksammar.

– Vi beklagar att man inte går vidare med förslaget om pausad indexering, vilket innebär att elkunderna kommer att få en energiskattehöjning på mer än 9 procent till kommande årsskifte, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige, i en kommentar.

I ett inlägg på Facebook den 14 december 2021 skrev Ebba Busch (KD), numera bland annat energiminister, att hennes parti ”vill tillfälligt sänka elskatten”.

”Det finns ekonomiskt utrymme att göra detta, eftersom de kraftiga prisökningarna har gett staten ökade momsintäkter. Det är inte rimligt att statens kassa sväller för att folk och företag drabbas av en oförutsägbar vinterskatt på elnotan. De pengarna måste nu rulla i andra riktningen så att svenskarna får råd att ta sig genom köldmånaderna” skrev Busch bland annat.

Läs även: Nu kovänder M och KD vill sänka elskatten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag