Heberlein: Svenskar är kulturellt kristna

Foto: Sigfrid Lundberg/Nyheter Idag
  • Tisdag 2 apr 2019 2019-04-02
E-post 1282

Den stora muslimska invandringen de senaste åren från MENA-länder med drastiskt skiljda värderingar från Sverige har aktualiserat etiska, existensiella och kulturella frågor. Därför är det glädjande att allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden och reflekterar över sådana frågor. Det betyder inte att svenskarna – ett av världens mest sekulariserade folk – är religiösa. Men vi är kulturellt kristna, med en kristen etik och en kristen människosyn, skriver Ann Heberlein.

Häromdagen rapporterade Sveriges Radios Ekot att ”allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället”. En undersökning från Surveyinstitutet på Linnéuniversitetet i Växjö visar nämligen att 40 procent av de tillfrågade anser att det är viktigt att samhället bygger på kristna värden. Det är en fördubbling jämfört med 2010 då undersökningen senast gjordes och 20 procent svarade att de tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Magnus Hagevi, som är professor i statsvetenskap vid Surveyinstitutet, spekulerar i vad denna ökade vurm för kristna värderingar kan bero på. Hans resonemang är förbryllande: Hagevi säger till Ekot att ”en tolkning av det resultatet är att det är fler som associerar kristna värden som ett ställningstagande mot invandring och också muslimsk invandring”.

Jag läser Hagevis svar flera gånger och försöker förstå vad han menar. På vilket sätt är ett ställningstagande för kristna värden ett ställningstagande mot invandring och islam? Hagevi tycks fastnat i en banal idé om kulturkrig. Låt mig hjälpa professor Hagevi på traven i analysen av orsaker till det ökade intresset för kristna värden och uppfattningen att samhället bör bygga på just kristna värden. Med högsta sannolikhet har fördubblingen av individer som vill ha ett samhälle genomsyrat av kristna värden med invandring att göra. Fördubblingen har skett under en tidsperiod då Sverige haft en mycket stor invandring. Den förra mätningen gjordes 2010 och den senaste veckan efter valet 2018.

Den stora invandringen till Sverige, i all synnerhet efter 2015, har givetvis påverkat samhället på en rad sätt. Nya problem har uppstått, och vi ställs inför en rad nya frågor. I slutet av 2018 var 19 % av Sveriges befolkning utrikes födda att jämföra med 2010 då 14, 7 % av Sveriges befolkning var födda i ett annat land. En stor andel av den invandring som skett mellan 2010 och 2018 är dessutom från länder utanför Europa, i Mellanöstern och Nordafrika, alltså länder som värderingsmässigt skiljer sig mycket från Sverige.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hela krönikan.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag