”Hellre Swishjournalister än gammelmedias stöldjournalister”

Foto: Thron Ullberg/Facebook/Privat
  • Lördag 29 Dec 2018 2018-12-29
E-post 7930

DEBATT Journalister inom etablerade medier ger sig med jämna mellanrum på andra journalister som försörjer sig via frivilliga bidrag från allmänheten – de kallas föraktfullt för Swishjournalister. Samtidigt så är flera av dem beroende av statliga bidrag och skulle inte ha ett jobb utan att dina skattepengar användes för att betala deras löner. Därför bör vi kalla dessa mobbare för vad de är – stöldjournalister. De tar dina pengar vare sig du vill det eller inte, skriver En Arg Blatte Talar.

Begreppet “swishjournalist” är intressant. Det här med att lägga dit inkomstmetod före yrkestitel är en lysande idé. Då kan vi börja kalla SVT och andra dinosauriemedier för stöldjournalister.

Läs mer: Heberlein: 2018 – ett svart år för kvinnorna

Till skillnad från swishjournalistik är det inte frivilligt att ge pengar till gammelmedia. Staten tar dina skattekronor, vare sig du vill eller inte, och lägger det på “presstöd”. Regeringen bestämde dessutom att höja den existerande budgeten på 577 miljoner med 55 miljoner 2019, och ytterligare 55 miljoner 2020.

Public service kan förvänta sig ännu mer pengar, med över 8 000 miljoner i skattekronor. Sen får vi inte glömma det indirekta presstödet i form av saftiga skattelättnader, vilket är ironiskt för vänstertidningar som Aftonbladet. De säger ju åt alla andra att betala skatt?

I praktiken betyder presstöd bara att staten kastar pengar på döende medier som inte klarar sig på marknaden. Då krävs konstgjord andning i form av bidrag, eftersom folk är ointresserade av deras artiklar. Gammelmedia måste alltså först ta pengar från folket för att sedan kunna kalla dom rasister.

Är det bättre än att vara swishjournalist i era ögon? Då har vi bara ännu ett skäl att ifrågasätta journalistkårens moraliska kompass.

Det som hänt här är alltså att etablerade journalister bestämt sig för att mobba andra journalister. För att “de går på bidrag”. Trots att stöldjournalisterna själva går på bidrag. Vad tror ni public service är egentligen?

Ändå var det ingen som skrattade när Dagens Nyheter sökte presstöd, år efter år. Varför skulle Sveriges finaste, största morgontidning behöva bidrag? Lustigt det där. 2017 fick DN 3,5 miljoner kronor från skattebetalarna i presstöd i form av distributionsstöd.

Samtidigt i Sverige har våra pensionärer nu blivit fattigast i hela Norden. 40 000 inom äldrevården lider av näringsbrist och 100 000 därtill ligger i riskzonen. Traumavård för våldtäktsoffer läggs ner då politikerna vill fokusera på flyktingar istället. 10 000 livsviktiga operationer ställdes in i Stockholm och 7 av 10 läkare skickar hem patienter för tidigt. Åtta av tio med vårdbehov nekas assistansersättning av Försäkringskassan. Cancerpatienter i Sverige dör enbart för att vårdköerna är för långaLäkare själva slår larm för andra gången medan politikerna struntar i katastrofen.

Uppenbarligen är välfärden allvarligt hotad, och vi pratar mycket om allas lika värde. Varför ska då mediaföretag få mer omtanke än våra pensionärer? Tycker du Melodifestivalen är viktigare än alla sjuka och handikappade staten struntar i att ta hand om nu?

Varje gång någon vill försöka använda ”swishjournalist” som fult ord, kan du enkelt svara med att du föredrar det framför stöldjournalisterna. Swishjournalisten kan du åtminstone ignorera, den senare ger dig inget val. Sedan kan du föra in samtalet på det större problemet, vilket är svarta hålet i statskassan som kallas presstöd & public service.

Det bästa argumentet emot mediarånet är just alternativa medier. Om ni gjorde så bra och relevant journalistik som vad ni inbillar er, hade folk gladeligen betalat av fri vilja. Hur tror ni att Nyheter Idag och Fria Tider går runt? Ingen av dessa tar presstöd, ändå går det framåt.

Det finns ingen naturlag som säger att irrelevanta företag måste existera. Det är väl därför P3 måste uppfinna begrepp som ”realist-tiggarna”, för det är så mobbare fungerar. De hånar andra för sina egna brister, och reagerar på framgång med avundsjuka. Inte inspiration. De kan helt enkelt inte hantera att de tillhör det förflutna.

Vilket för oss till nästa poäng, gällande högerns framtid. Höjningen av presstödet godkändes av alla riksdagspartier förutom SD, vilka även vart mest kritiska mot public service. Ännu en gång lämnas en generell högerfråga över till nationalisterna, som ingen vågar ta i med tång. Ska det behövas 20 år till av psykotisk dumhet innan ni nyktrar till och fattar grejen?

Jag skulle vilja se någon från allianspartierna svara på detta: Vad tjänar den svenska högern på att finansiera vänstervriden media, vars primära syfte är att ge högern färre röster?

Ni är rädda för stöldjournalisterna, då ni tror deras skandalrubriker kommer leda till färre väljare. Men högerväljare märker redan hur mycket vänstermedia ljuger, och skandalrubriker gjorde knappast SD mindre populära över åren.

Men ni är rädda. Trots att 58 procent av svenska folket misstror medias rapportering kring invandringen, och endast 36 procent tror media ger en allmänt korrekt bild av samhället.

Det är med andra ord ganska tryggt att strunta i vad journalister tänker skriva om dig. Invandringspolitiken är inte den enda bisarra skandalen i Sverige folket tröttnat på. En polariserande media som försöker göra oss alla dummare är nästa samhällsproblem att reda ut.

Se även när En Arg Blatte Talar Källkritik:

Om debattören

En Arg Blatte – eller Angry Foreigner – är samhällsdebattör.

Du hittar honom på Facebook Twitter och Youtube.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag