Hetoo: Weinsteins advokat blir av med arbetet på Harvard

Bild: David Shankbone/Harvard
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 42

CAMBRIDGE Robert S. Sullivan och hans hustru Stephanie Robinson blev de första afroamerikanerna att arbeta som dekaner på det anrika amerikanska universitetet Harvard. Men nu blir de av med sina arbeten – på grund av att Sullivan försvarar den våldtäktsanklagade producenten Harvey Weinstein som advokat.

Harvard University meddelade på lördagen att Harvey Weinsteins advokat Ronald S. Sullivan Jr inte kommer fortsätta som dekan när kontraktet löper ut den 30 juni, rapporterar The New York Times.

Beskedet kommer efter krav från studenter på det anrika universitetet. Även Sullivans hustru, Stephanie Robinson, blir av med sin tjänst som dekan på Harvard.

Sullivan och Robinson har varit dekaner på Harvard sedan 2009 då de blev de första afro-amerikanska dekanerna i Harvards historia.

Läs även: Metoo-aktivist anklagas för att ha mörkat sexövergrepp – betalade 380 000 dollar

När Sullivan i januari anslöt sig till försvarsteamet för den våldtäktsanklagade Hollywood-producenten Harvey Weinstein, började studenter på Harvard protestera, och menade att beslutet att representera en person anklagad för övergrepp på kvinnor diskvalificerade Sullivan från att arbeta med att stödja studenter.

Harvey Weinstein

Harvey Weinsteins bolag Miramax har producerat moderna klassiker som Pulp Fiction.

2017 rapporterade The New York Times och The New Yorker att Weinstein anklagades för våldtäkt och sexuella övergrepp av flera kvinnor.

Flera av kvinnorna framträdde senare öppet, bland dem fanns skådespelare som Asia Argento, Rosanna Arquette, Angelina Jolie, Samla Hayek och Lena Headey.

Weinstein arresterades i maj 2018 i New York, och släpptes mot borgen. Rättegången börjar i juni i år.

Anklagelserna mot Weinstein bidrog till att göra Metoo-rörelsen viral, vilket ledde till anklagelser om sexuella övergrepp mot flera kända svenska namn.

En byggnad på Harvar klottrades med slagord mot Sullivan och studenterna anordnade en sitt-demonstration i protest. Harvards ledning lovade att göra en översyn av klimatet på Sullivans arbetsplats Winthrop House, ett studentboende på Harvard.

På lördagen meddelade Rakesh Khurana, Harvards dekan, att både Sullivan och Robinson blir av med sina arbeten när deras kontrakt löper ut.

”Vi är överraskade och bestörta över Harvards besked idag. Vi trodde att diskussionerna vi hade med universitetets representanter på högsta nivå utvecklades på ett positivt sätt, men Harvard har ensidigt avslutat de samtalen” skriver paret Sullivan och Robinson i ett uttalande.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag