Hon fick jobb hos polisen trots saknad erfarenhet och utbildning – Meriten: Hon är invandrare

Rojin till vänster i bild. Foto: Polisen samt Nyheter Idag
  • Fredag 16 dec 2016 2016-12-16
E-post

SVERIGE ”Jag har bara gymnasieutbildning, ingen erfarenhet av arbete inom varken polisen eller någon annan myndighet. Kan jag lyckas få jobb inom polisen så kan fler”, säger Rojin Khalili. Att hon ändå fick jobbet beror på meriten att hon är invandrare.

Även om du bara har gått i gymnasiet, saknar all form polisutbildning och saknar arbete inom myndigheter, så kan du få jobb inom polisen. Men då krävs det att du har en utländsk bakgrund. Det berättar polisen på sin hemsida där projektet Visp presenteras. Carin Götblad, ordförande i styrgruppen för Visp förklarar hur myndigheten resonerar.

– Vi får inte vara för stereotypa i våra tjänstebeskrivningar för då får vi bara en sorts människor som söker hit. Vi behöver en mycket större mångfald inom polisen, i allt från etnicitet till olika erfarenheter och bakgrunder, säger Götblad.

”Världen integrerad i svensk polis”

Visp är en akronym för ”världen integrerad i svensk polis” och är ett projekt med det uttryckliga syftet att anställa människor med utomnordisk bakgrund. Och det är alltså själva bakgrunden, där etnicitet men även språkkunskaper beaktas, som blir meriterande när polisen rekryterar genom projektet Visp.

– Det finns så många som inte talar svenska i vårt samhälle i dag. Kan vi få fler inom polisen som talar fler språk blir vi bättre på att allt från att utreda till att ta hand om brottsoffer och ge annan service, poängterar Götblad.

En av de som anställts är Rojin Khalili. Sedan den 19 september har hon arbetat i region Öst med administration på regionkansliet i Linköping.

– Jag är samordnare och kontaktperson för regionens volontärarverksamhet.

Ska sprida en bättre bild av utanförskapsområde på arbetstid

Khalili bor i utanförskapsområdet Berga i Linköping. Så sent om igår, torsdag, rapporterade lokaltidningen Corren att fyra personer greps i en lägenhet i Berga för narkotikabrott. Ett annat axplock ur nyhetsflödet visar att den 20 oktober blev fyra pojkar, som spelade Pokémon Go, rånade på sina mobiltelefoner i Berga. Lokaltidningen NT berättar att pojkarna var mellan 7 och 11 år och trots att en ropade på hjälp ingrep ingen av de vuxna som befann sig i närheten.

En annan rubrik om Berga, från tidningen Expressen, berättar att i september fick en brevbärare sin postbil stulen.

Polisen berättar på sin hemsida att ”det område som Rojin Khalili bor i nu är invandrartätt och ses av andra, som inte bor där, som stökigt”. Vidare berättar polisen att ”nu har Rojin Khalili möjlighet att sprida en annan bild av området på sin arbetsplats”.

– Jag har alltid känt mig trygg här. Det är de som aldrig varit här som har fördomar, säger hon.

Och om fler vill söka jobb genom polisens projekt Visp finns det goda chanser att få en anställning. Trots att Khalili saknar både relevant erfarenhet och utbildning lyckades hon få jobbet.

– Jag har bara gymnasieutbildning, ingen erfarenhet av arbete inom varken polisen eller någon annan myndighet. Kan jag lyckas få jobb inom polisen så kan fler, säger Rojin Khalili enligt polisens hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag