Hundratal gängkriminella häktade i Stockholm

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 Nov 2020 2020-11-12
E-post 264

STOCKHOLM Under året har Stockholmspolisen häktat ett hundratal personer som kan kopplas till de åtta värsta kriminella nätverken i området.
– Ju längre de sitter i fängelse ju lugnare blir det i Stockholm, säger Robert Karlsson, biträdande chef i polisregion Stockholm, till Sveriges Radio.

Sedan årsskiftet har Stockholmspolisen fokuserat på de åtta kriminella nätverk man anser vara mest ”våldsdrivande”. Nu uppger man att ett hundratal gängkriminella sitter häktade och att flera av dem betecknas som ledare.

Misstankarna rör sig bland annat om grova narkotikabrott och mord.

– De sitter häktade för flera brott. Sedan är det naturligtvis så att vi vill få dem dömda för den grövsta brottsligheten och när det gäller de här personerna så är det ju så att ju längre de sitter i fängelse ju lugnare blir det i Stockholm, säger Robert Karlsson till SR.

Under året har även antalet i skjutningar i Stockholm ökat – en kortsiktig effekt av polisens insatser, menar Robert Karlsson.

– Någon ska betala för narkotikan som polisen tog, någon ska betala för nya vapen. När vi tar ledare är det andra som aspirerar på att vara chefer i de här organisationerna, så det uppstår skulder och spänningar när polisen är så offensiv, och det är en del av förklaringen till att vi har mer skjutningar i Stockholm nu än tidigare.

Läs även: Släpp fångarna loss – Sneckers (V) lösning på fulla fängelser

Läs även: ”Efterlyst” gick ut med namn och bild – misstänkt för filmad misshandel hörde av sig till polis

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag