Släpp fångarna loss – Sneckers (V) lösning på fulla fängelser

Linda Snecker (V). Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Onsdag 11 Nov 2020 2020-11-11
E-post 2472

STOCKHOLM Vänsterpartiets förslag till att lösa platsbristen på svenska anstalter är att släppa ut ungefär 1 500 fångar i förtid. ”Sköter du dig inte, då åker du in igen”, försäkrar Linda Snecker (V).

På tisdagen hölls på begäran av Sverigedemokraterna en debatt i riksdagen om den akuta platsbristen på svenska anstalter som gjort att Kriminalvården gått upp i stabsläge.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker meddelade att hon har en lösning på problemet.

– För att lösa det här stora problemet föreslår Vänsterpartiet att personer som inte är dömda för sex- eller våldsbrott, som har genomgått behandlingsprogram och som har sex månader eller mindre kvar på sitt straff ska börja avtjäna den villkorliga frigivningen i förtid, sade Snecker.

– Det skulle innebära att ungefär 1 500 platser eller 30 procent av de intagna i dag skulle påbörja den villkorliga frigivningen. Särskild prövning ska självfallet ske av Kriminalvårdens personal att personerna är lämpliga att släppas ut ett par månader i förtid. Elektronisk övervakning och stenhård kontroll genomförs som vanligt av frivården. Sköter du dig inte, då åker du in igen.

Linda Snecker kallade regeringen oansvarig för att man har ”gjort allt för att fylla de redan slitna anstalterna” och att ”straff på straff har förlängts utan att riktigt veta varför”.

– Vad som egentligen behövs är en omställning av hela Kriminalvården, att göra det som funkar, och det är inte att låsa in personer på långa straff. Det är att bygga ut straff i frihet – något jag har drivit under många år och som Kriminalvården efterfrågar, sade Snecker.

På sociala medier får Snecker kritik och flera debattörer, bland andra riksdagsmannen Lars Beckman (M), gör referenser till Tage Danielssons filmklassiker ”Släpp fångarne loss – det är vår!” från 1975.

”Om VPK får bestämma blir det fler kriminella på gator och torg. Det är deras ’lösning’. Att det skulle leda till ökad otrygghet för hederliga medborgare bekommer såklart inte Snecker”, skriver användaren Sofia Bergqvist.

”Ja, för fler kriminella på gatorna är ju precis vad Sverige behöver. Tänk om det fungerade så i fler sammanhang: skriv ut patienter från sjukhuset tidigare, så kan fler människor få vård”, skriver Martin Kullberg.

”När kommer konstfack ta ansvar för det här haveriet”, undrar ”very stable rakettrader”.

Läs även: V-politikern: ”Därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän”

Läs även: Snecker (V) vill lyssna på ”orten” om kriminaliteten – stor studie visar att boende vill ha hårdare tag

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag