Hundratals aktivister gripna efter stormning av flygplats

Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 6 nov 2022 2022-11-06
E-post 65

NEDERLÄNDERNA Hundratals klimataktivister greps efter att ha stormat flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam på lördagen. I bilder från händelsen ser man hur aktivisterna sätter sig på landningsbanan och blockerar flygplan från att lyfta.

Bakom sabotaget låg organisationen Extinction Rebellion samt det nederländska kapitlet av Greenpeace.

I en video syns den nederländske skådespelaren Sieger Sloot sitta framför ett flygplan och säga att de gör det här för att bland annat stoppa alla privatflyg.

I andra filmer syns aktivister cykla runt på landningsbanan medan de blir jagade av flygplatspolisen.

Militärpolisen anlände slutligen till platsen och fler än hundra aktivister uppges ha gripits i samband med sabotaget, skriver Reuters som i sin tur hänvisar till nederländsk media.

Innan dess ska aktivisterna i timmar ha hindrat flyg från att lyfta genom att sitta framför deras hjul. Enligt Reuters har emellertid inga förseningar för kommersiella flyg inrapporterats.

Även i och kring den stora flygplatshallen pågick stora demonstrationer där demonstranter bar runt på skyltar med budskap som ”begränsa flygningar” och ”fler tåg”.

Som svar på protesten har Schiphol sagt att man siktar på att bli en utsläppsfri flygplats 2030 och stödjer mål för att hela flygindustrin ska bli utsläppsfri 2050.

Läs även: I skuggan av Greta – här är dagens klimataktivister

Läs även: Nu hyllar Amnesty klimatvandalism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag