Nu hyllar Amnesty klimatvandalism

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 28 okt 2022 2022-10-28
E-post

Amnesty International hyllar och försvarar klimataktivisternas vandalism, med bland annat uppmärksammade angrepp på konstverk, i en film på sociala medier. Enligt Amnesty är det en rättighet att vandalisera för klimatet. Men kritiken mot Amnestys senaste korståg för att klimataktivister ska slippa straff är hård.

Nyligen har Amnesty Sverige gått ut med kritik mot att tolv klimataktivister från gruppen Återställ Våtmarker dömdes till villkorliga domar och skyddstillsyn efter att ha blockerat E4:an i augusti, vilket ledde till att en ambulans stoppades.

– Amnesty ser med stor oro på att domstolen dömer i strid med vad folkrätten kräver av Sverige, sade Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Läs även: Stoppade ambulans och slapp fängelsestraff – nu rasar Amnesty mot domen

Enligt Amnesty bryter det mot folkrätten att åtala aktivister som blockerar vägar för sabotage.

– Det saknas praxis att tillämpa sabotage-brottet på det här sättet och från ett rättsstatligt perspektiv är det oroande att Sveriges domstolar börjar bedöma utövande av fri- och rättigheter som allvarliga brott, utan diskussion och lagändring, i strid med praxis och FN:s rekommendationer, säger Anna Johansson.

På torsdagen gick Amnesty International ut med sitt stöd till den vandalism klimataktivister ägnat sig åt i Europa den senaste tiden. I ett inlägg på Twitter delar Amnesty International en film som visar några av de mest uppmärksammade aktionerna, bland annat två attacker på konstverk.

”Aktivister över hela världen använder civil olydnad för att uppmärksamma klimatkrisen” skriver Amnesty i filmen, och visar ett klipp där klimataktivister motiverar sin attack på konstverk.

– Vi är i en klimatkatastrof och ni är alla rädda för tomatsoppa eller potatsmos på en tavla, säger en av aktivisterna på filmen, samtidigt som hon är fastlimmad under en vandaliserad tavla.

Amnesty skriver sedan att ”flera regeringar svarar hårt” genom att gripa och åtala aktivisterna. Helt fel enligt Amnesty.

”Civil olydnad är en legitim form av protest och en viktig taktik för klimataktion. Och tiden börjar ta slut” skriver Amnesty.

Kritiken på Twitter är hård mot Amnestys senaste utspel.

Amnestys svenska avdelning har nyligen även kritiserat Tidöavtalet, som man menar strider mot ”rättsstatens principer och andra mänskliga rättigheter”.

– Om förslagen som nu lagts fram blir verklighet, blir det ett hårt slag för stora grupper människor i vårt land. Rättsstatens principer och andra mänskliga rättigheter gäller alla människor, sade Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Läs även: Amnestys ordförande gjorde MP-propaganda

Läs även: Amnestys krav: Bostäder åt utländska tiggare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag