Indien skrotar lag mot falska nyheter

Narendra Modi. Foto: World Economic Forum / Norbert Schiller
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 47

INDIEN Efter stora protester valde premiärminister Narendra Modi att skrota lagen mot falska nyheter – bara ett dygn efter att den hade trätt i kraft.

Läs också: Macron vill lagstifta mot ”fake news” – Möter svensk kritik

I flera länder i Asien finns lagar mot att journalister publicerar så kallade falska nyheter, och det hade även Indien under några timmar. På tisdagen revs dock lagen upp av premiärminister Narendra Modi, rapporterar Sveriges Radio.

Oppositionen och medierna protesterade kraftigt mot de nya reglerna, som innebar att journalister som publicerat falska nyheter inte skulle få ackreditering för att bevaka regeringen och dess presskonferenser. Detta betraktades som ett hot mot pressfriheten och ett sätt för regeringen att kontrollera medierna inför valet nästa år.

Håkan Boström, kolumnist på Göteborgs-Posten, kommenterar saken på Facebook. ”Varken demokrati eller liberalism handlar om att alla ska tycka rätt eller matas med de rätta åsikterna”, skriver han bland annat.

Läs även: Regeringen i samtal med Facebook för att stoppa ”Fake News”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag