Innebandyflickor uppmanades ta på långbyxor för att blidka muslimer vid läger i Nyköping

Foto: Innebandyakademin/Skärmdump
Foto: Innebandyakademin/Skärmdump
  • Måndag 17 jul 2017 2017-07-17
E-post 9264

NYKÖPING Kan en flicka eller ung kvinna i Sverige ha träningskläder på sig när hon är på träningsläger? Nej, inte om det råkar hållas ett muslimskt konvent i närheten. Det fick en grupp flickor i Nyköping lära sig förra veckan.

Det var från måndagen till fredagen förra veckan som ”Selected Player FutureCamp 2017” arrangerades på Rosvalla IP i Nyköping. Det vi pratar om är alltså ett träningsläger i innebandy för pojkar och flickor som är mellan 10 och 14 år gamla.

Men på arenan, från torsdagen och framåt, arrangerades samtidigt det muslimska arrangemanget Dacwa konvent. Det arabiska ordet dacwa1 betyder att hela mänskligheten kallas till att underkasta sig islam och är alltså en inriktning av islam som går ut på att islamisera hela världen. Begreppet brukar kopplas till mer radikala tolkningar av den muslimska läran.

De två arrangemangen kom ganska snart i konflikt med varandra.

Att unga flickor springer runt i shorts och träningskläder i en svensk sporthall för att de spelar innebandy ansågs inte vara så lämpligt bland alla muslimska män. Flickorna ska ha uppmanats att ta på sig mer täckande kläder enligt frilansjournalisten Joakim Lamotte som uppmärksammat händelsen på sin Facebook­sida. En av anledningarna till det var att flickorna skulle känna sig trygga bland muslimerna som fanns på arenan.

– Vi pratade med våra ungdomar innan vi åkte på det här lägret om att det kommer vara ett muslimskt konvent på samma ställe och om vilka skillnader det finns i synen på vissa saker, så att de skulle känna till vad troende muslimer tycker om att tjejer går i shorts, förklarar Henrik Pehkonen, ansvarig för lägret, när han pratar med Lamotte.

– Efter den här händelsen kanske någon ledare har sagt att om de känner sig tryggare med långbyxor så kan de ta på sig det, men vi har inte tvingat någon. Det är ju inte tjejerna som skall behöva anpassa sig egentligen.

Lamotte har även pratat med flera föräldrar vars tonårsdöttrar befann sig på lägret. En mamma berättar att hennes dotter och dotterns kompisar jagades av ett gäng muslimska män och tvingades låsa in sig på en toalett medan männen bankade på och skrek utanför dörren. Efter den händelsen uppmanades flickorna ta på sig långbyxor för sin egen säkerhets skull.

Även lokaltidningen Sörmlands nyheter har skrivit om händelsen där man publicerat en bait-and-switch-dementi. Tidningen dementerar att de muslimska männen uppmanat flickorna att ta på sig långbyxor, huvudvinkeln i Lamottes inlägg är emellertid att det var träningsledarna som uppmanade flickorna att undvika allt för avslöjande kläder.

Abdiaziz Ahmed, medieansvarig för Dacwa konvent, säger till tidningen att konflikten delvis handlade om en kommunikationsmiss om toaletterna på arenan.

– Vi hade hyrt toaletterna i fråga, men kommunen hade missat att markera att de var avsedda för oss. Så vad som hände var att några tjejer hade gått in på toaletten när våra killar skulle städa där, för att fylla på toalettpapper och sådant, varför de tryckte på varenda dörr för att gå in och fylla på, säger han till tidningen.

Han menar också att de flickor som känt sig ofredade av de manliga konvent­deltagarna råkat ut för ett missförstånd.

1. Cristofori, Rinaldo & Ferrari, Silvio. Law and Religion in the 21st Century: relations between states and religious communities (s. 253 ff)

Är det rätt eller fel att uppmana idrottande flickor att skyla sig för att visa vördnad för islam?
9038 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag