Intrångsförsöken i Göteborgs hamn har halverats efter lagändring – brukade ske varje vecka

Pressbild Göteborgs hamn.
  • Fredag 21 dec 2018 2018-12-21
E-post

GÖTEBORG Efter avslag på asylansökan väljer en del att försöka lämna landet som fripassagerare på båtar. I Göteborgs hamn har dock trycket minskat efter en lagskärpning tidigare i år.

Stora delar av Göteborgs hamn är klassat som skyddsobjekt och omges av larm och elstängsel, men trots det försöker många ta sig in i lönndom för att ta sig ombord, exempelvis gömda i bilar, på fartyg som kan ta dem över Atlanten efter avslag på asylansökan i Sverige.

Ett intrång i hamnen i augusti blev uppmärksammat då en av de gripna, Abdul Khan, uppgav att han var 18 år, men tack vare Interpols register kunde polisen visa att han var en 26-årig efterlyst sexbrottsling. En annan av de gripna, Ali Ali, visade sig dessutom – med hjälp av slagning i dna-register – vara skyldig till en tre år gammal våldtäkt på en massagesalong i Malmö.

Läs mer: 26-årig afghan dömd för sexbrott i Norge – går på gymnasiet i Sverige

I Göteborgs tingsrätt har en rättegång nyligen avslutats mot fyra ensamkommande afghaner som tog sig in på hamnområdet men som kunde omhändertas av skyddsvakter och gripas av polis. I polisförhör har de uppgett liknande historier om att då de inte fått sin asyl beviljad vill de ta sig till ett annat land och söka asyl där. Ingen visste säkert vart de skulle, men det pratades om Belgien och Kanada. Med sig hade de väskor med kläder, vatten och choklad, för att klara resan.

Säkerhetschefen vid Göteborgs hamn, Thomas Fransson, säger till Nyheter Idag att alla hamnar som har trafik på Nordamerika är intressanta för fripassagerare, och att trycket nere i Europa är mycket högre än i Göteborgs hamn. Dessutom fick vi en ny skyddslag första juli i år som skärpt straffen för att olagligt beträda skyddsobjekt, och sedan den nya lagen började gälla har 45 personer försökt göra intrång i hamnen, vilket är en halvering gentemot tidigare. Om man tittar något år tillbaka gjordes intrångsförsök i hamnen varje vecka.

Enligt Fransson är säkerheten god, och han säger att mycket har gjorts för att öka säkerheten i hamnen, som kameror, utbildning och hundpatruller. Och att försöka bli fripassagerare gömd i en bil bedömer han som ”extremt svårt”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag